Kannanotto maaseudun yrittäjien ja perheiden puolesta
MIELIPIDE Tämänhetkinen polttoaineen hinta ja kohonneet lannoitteiden hinnat ovat ajaneet viljelijät miettimään omaa tulevaisuuttaan ja sitä onko keväällä ylipäätään enää kannattavaa viljellä. Samaan aikaan maailmalla tilanne heikkenee ruoantuotannon suhteen ja maamme huoltovarmuus kärsii.
Kunnassamme nuoret viljelijät ovat uskaltaneet tehdä merkittäviä investointeja lunastamalla itselleen suvussa vuosisatojakin olleita perintötiloja ja nyt on suuressa vaarassa, että kohonneiden kustannusten vuoksi he joutuvat luopumaan elämän työstään ja tiloistaan, mikäli maatalouden ahdinkoa ei helpoteta riittävän suurilla tukipaketeilla.
Omavaraisuudella on entistä merkittävämpi rooli tässä maailman tilanteessa ja nyt tulisi taata, että tulevaisuudessakin saamme suomalaista puhtaasti tuotettua lähiruokaa. Lähiruuan kulutus on viime vuosikymmenen aikana merkittävästi lisääntynyt ja tähän kysyntään tulisi voida myös vastata.
Viljelijöiden ahdinkoon tulisi tuoda helpotusta avaamalla riittävän suuruinen tukipaketti. Samoin tulisi perua turvetuotannon alasajo, jotta energiantuotannon varmuus saataisiin taattua.
Kuljetusalalla, koneurakoinnissa ja muilla vahvasti polttoainesidonnaisilla aloilla ollaan kohonneiden polttoainekustannusten vuoksi tilanteessa, jossa yrittäjät harkitsevat yritystoiminnan alasajoa, koska kustannukset ovat korkeammat kuin työstä saatu ansio.
Esimerkkinä tästä: Tämän vuoden koululaiskuljetukset on kilpailutettu viime vuonna, jolloin hinnat olivat keskimäärin 30 % matalammat ja tämän perusteella yrittäjät laskivat tarjouksena. Tämänhetkinen tilanne on jo sellainen, että yrittäjät ovat jo joutuneet lomauttamaan kuljettajia ja vähentämään kuljetuskalustoa.
Kunnassamme työssäkäyntialue on laaja, julkista liikennettä on hyvin hankala käyttää ja työssäkäynti vaatii pääsääntöisesti oman auton käyttöä. Tämä on riski työttömyysasteen nousulle. Voimakkaasti nousseet bensiinin ja dieselin hinnat ajavat myös osa-aikatyötä sekä määräaikaisella työsopimuksella olevia työntekijöitä pohtimaan, onko kannattavaa käydä enää työssä vai jäädä työttömyyspäivärahalle.
Kun autolla liikkumista joudutaan vähentämään, välimatkojen ollessa pitkiä vanhemmat joutuvat miettimään onko taloudellisesti mahdollista kuljettaa lapsia ja nuoria useamman kerran viikossa kymmenien kilometrien päähän harrastuksiin. Harrastustoiminnalla on merkittävä vaikutus lasten ja nuorten ennaltaehkäiseviin mielenterveysongelmiin.
Esitämme, että hallitus alentaa diesel- ja bensiiniveroa väliaikaisesti ja korottaa verotuksessa sallittavaa kilometrikorvausta.
Liperin Keskustan kuntayhdistys
Pirkko Hyvärinen, pj.
Piia Sormunen, sihteeri
Kommenttien kirjoittaminen edellyttää että olet kirjautunut.