Lähiruokaa – täältä jostakin

Tein kauppakierroksen. Ilman ennakkotutkiskeluja kävin läpi muutaman Helsingin keskustan ison kaupan ja kauppahallit. Tavoitteenani oli löytää lähiruokaa kotiseudulta tai ruokaan sopivia raaka-aineita. Kierros alkoi Hietalahden kauppahallista, muutama vuosi sitten kunnostetusta. Siellä huomiota kiinnittivät lähinnä kiinni olevat eli tyhjät myyntitilat. Ei ole ollut hallilla vetoa. Seuraava kohde, Hietalahden S-market Bulevardin loppupäässä yllätti myönteisesti. Jauhohyllyistä löytyi Liperin Myllyn ruisjauhoa. Oivallista karjalanpiirakoiden raaka-ainetta.

Seuraava kohteeni oli Stockmann – etsiskely ei tuottanut tulosta, ei tuotteita kotiseudulta. Pettymyksen siinä suhteessa tuotti myös muuten erittäin hyvin varusteltu Postitalon K-supermarket. Sen sijaan vanha tuttu Sokos tuotti löytämisen riemua. Sokoksella oli hyvä valikoima Liperin Myllyn jauhoja, eri lajeja.

Vanhasta Kauppahallista, siitä äskettäin uusitusta, ei myöskään kotiseudun antimia löytynyt. Sielläkin huomiota kiinnittivät lukuisat kiinni olevat myyntipaikat. Julkisestikin keskustelua on käyty siitä, että Helsingin kaupunki on hinnoitellut paikkojen vuokrat niin korkeiksi, että yksinkertaisesti kauppa ei kannata.

Ennestään tiedossani oli, että Hakaniemen hallissa myydään liperiläisiä karjalanpiirakoita. Siispä kauppakierroksen lopuksi suunnistin Pitkänsillan yli Hakaniemeen. Hallin ensimmäisessä kerroksessa palvelee Siirtomaatavaraliike Oy Parhiala Ab. Kyltti ”1914–2014” kertoo liikkeen pitkästä iästä. Liikkeen myyntitiskin takaa löytyy sen vetäjä Pekka Parhiala, toimija jo neljännessä sukupolvessa. Tästä puodista saa liperiläisiä Anna-Liisa Sorsan piirakoita, Liperistä raakapakasteina tuotuina ja paikan päällä paistettuja. Löytyy riisi- ja perunapiirakoita ja mikä vielä erikseen on hyvä mainita, ohrapiirakoita. Parhialan kertoo, että piirakoiden menekki on hyvä ja asiakkailta tulee palautetta: ”Parhaita ovat mitä täältä päin löytyy”. Erityisesti perjantaisin ja lauantaisin piirakoita ostetaan kotiin mukaan. Piirakoilla on myös omat vakiintuneet ostajansa. Liikkeenhoitajana Parhiala on ollut tyytyväinen paitsi laatuun ja toimitusvarmuuteen ja myös piirakoiden myyvyyteen. Helsingissä kävijät Parhiala toivottaa tervetulleeksi lievittämään koti-ikävää piirakkakahveille.

Varmaan kotiseudun tuotteita on myynnissä muuallakin pääkaupunkiseudulla. Niistä vain ei ole tietoa. Minulla onkin idea Liperin ja Rääkkylän toimijoille. Pistäkää nettisivuille palvelu, johon paikalliset yrittäjät voivat pistää tiedon siitä, mistä heidän tuotteitaan saa. Onhan niitä paljon muitakin tuotteita kuin ruokaan liittyvät. Voisivatko paikalliset yrittäjäyhdistykset tai pitäjäseurat nettisivuilleen ottaa tällaisen palvelun? Ja linkittää sen myös kuntien kotisivuille?

Onneksi piirakkajauhoja voi tuoda myös kotoa, kaupan hyllyltä tai suoraan Tolvasen Teron luomutilalta.

 

Vastaa