Rantakalalle tänään

Yhden kesäloma kuluu mökkeillen, toisen hotelleissa, matkailuautossa tai veneessä matkustellen. Liperiläistä ja rääkkyläläistä eloa vilkastuttavat lähes nuo kaikki matkailijat ja lomanviettäjät.

Paikalliset kaupat täyttyvät uusista kasvoista jo huhti–toukokuun korvilla. Ja juurikin uusista kesäasukkaista, sillä Liperissä tehtiin viime vuonna ennätyksellisen monet mökkikaupat. Rantaan rajoittuvista lomakiinteistöistä 25 sai uuden omistajan, kun edellisvuonna kauppoja tehtiin 17 huvilasta. Kuukausittain päivittyvän kauppahintatilaston mukaan alkuvuoden 2018 aikana liperiläisistä rantamökeistä omistajaa on vaihtanut jo kuusi ja viime vuotta parempaan mediaanihintaan.

Kun tänään torstaina Liperissä järjestetään mökkiläisten rantakalailta, ei tarvitse olla ennustaja tietääkseen, että paikalla on pääosin vanhempien ikäluokkien edustajia. Kunta ja kunnanjohtaja Hannele Mikkanen kuitenkin haastavat pohtimaan, ovatko nuoret siltikään kaikonneet mökeiltä.
Illan aiheena on Nuoret aikuiset mökkeilijöinä, ja luvassa on ainakin keskustelua sukupolvenvaihdoksista.

Vaikka tilaisuuden osallistujien keski-ikä kohoaisikin eläkeläisten tasolle, ei se kerro koko totuutta mökkimaiden kuluttajista. Nuoret aikuiset nyt vaan arvostavat lämpimiä uinti-iltoja mökillä enemmän kuin kalansyöntiä naapurin sirkkojen ja kyöstien kanssa. He synnyttävät mökillä ihania perhemuistoja ja kasvattavat taas seuraavan polven rakkautta suvun paikkaa kohtaan.

Ei mene iltaakaan, kun sosiaalisen median syöte täyttyy kavereiden laiturikuvilla: ”Parasta kesässä <3”. Oman kokemukseni mukaan nuoremmat polvet kyllä rentoutuvat kesäpaikoillaan – tai isovanhempien kesäpaikoilla. Jotta perheellinen sukupolvi ja vieläpä heidän lapsensakin kokisivat kesäasunnon omakseen, pitäisi heillä olla jonkinlaista valtaa ja vapautta. Vaikka yksi kaipaa mökiltä eristäytyneisyyttä, toinen haluaisi viettää siellä aikaa pidempään ja tehdä sieltä käsin etätöitä. Huvituksia ja mukavuuksia pitää järjestää sopivasti, jottei huono varustelu aja asukasta ”kaupunkiin”.

Lomanviettäjien soisi toki poistuvan myös tontiltaan paikallisia ihmeitä taivastelemaan. Harmittavan monelle lähikauppa on ainoa piipahduspiste kiireisellä mökkimatkalla. Kun itse vietän aikaani muualla Suomessa etsin paikallisista kesälehdistä ja verkkosivuilta ruokapaikkoja, nähtävyyksiä ja myymälöitä. Liperin ja Rääkkylän kuntien avattua uudet verkkosivunsa, lienee hyvä miettiä, palvelevatko ne matkailijoita ja mökkeilijöitä. Voisiko sinne koota kesäajaksi vaikkapa ”Route Arvinsalmi” -reitin pysähdysvinkit Silkkipartion vohvelikahviosta lossikyytiin ja Saariston Puodille, Roukalahden kyläkahviolta ja kesäteatterista Päivilässä sijaitsevan sanktuarin näyttelyihin ja mansikan poimintaan. Samanmoisia seikkailuehdotuksia löytyy joka kylältä, kunhan niitä rohkeasti mainostamme.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *