Mökkiläismeiningissä

Vesipisarat ovat valuneet räystäiden reunoille, valmiina putoamaan ja pirstoutumaan maahan. Pihamaalle on muotoutunut keskikokoisia lammikoita, kuin odottamaan pieniä ihmisiä ja kirkkaanvärisiä kumisaappaita. Kevään merkkejä kumpikin. Pian mökkirannassa vesi ottaa niskalenkin jäästä ja rantasaunakin alkaa hiljalleen lämmetä. Eikä aikaakaan kun kasvimaahan saa piilottaa siemenperunat ja kellariin saunajuomat. Ollapa jo mökillä!

Liperin mökkiläistoimikunta on sekin valmiina tulevaan mökkikauteen. Sesonki julistetaan avatuksi vapputapahtumassa Liperin kirkonkylällä – puheenpitäjäksi on pitkähkön puntaroinnin jälkeen nimetty Hannele Jokiniemi. Saman simasesongin tiimellyksessä nimetään myös vuoden kuutti, sikäli kun sellainen syntyy leipäpitäjään ennen suomalaisen työn suurta juhlaa. Mökkiläisslangillahan kuutti tarkoittaa vastasyntynyttä kesäasukasta. Yksilöä, joka on rakennuslupaa lomatorpalleen Liperin mailta anonut.

Kesäkuun ilmestyttyä kalenterilehdelle muutama mökkiläistoimikunnan jäsen suuntaa päiväksi pariksi saaristoseminaariin isolle kirkolle. Suomenlinnassa järjestettävistä kinkereistä kun tarttuu aatos jos toinenkin mökkiläisten matkakassiin. Elokuun iltojen alkaessa hämärtää ja Kesä-Kotsarin käpertyessä hiirenkorville koittaa puolestaan aika sytyttää tuikut, roihut ja kokot. Maaliskuun ensimmäisenä keskiviikkona kokoontunut mökkiläistoimikunta nimittäin päätti, että tänä vuonna venetsialaisia vietetään myös Liperissä.

Eikä siinä suinkaan ollut koko kokouksen anti. Toimikunnan sihteeri, kunnanjohtaja Hannele Mikkanen heitti mökkiläisille haasteeksi toiminnan terävöittämisen. Hellehattuihin ja mietintämyssyihin kertyneekin ajatuksia siitä, mihin asioihin mökkiläistoimikunta haluaa erityisesti vaikuttaa.

Jo nyt kesäliperiläisten omalla toimielimellä on vankka jalansijansa pitäjässä. Kutsuja erilaisiin tilaisuuksiin on sadellut mökkiläistoimikunnan nokkamiehelle siihen malliin, että tätä positiivista taakkaa jakamaan oli tarpeen nimetä varapuheenjohtaja. Kari Väisäsen aisaparina toimii nyt Hannele Jokiniemi.

Mökkilaitureille suuntautuvaan kansanvaellukseen on toki vielä kotvanen aikaa. Silti ensi viikolla ilmestyvässä Kotsarissa sukelletaan grillimakkarantuoksuisiin mökkitunnelmiin. Seuraava aviisimme on nimittäin jaossa Oma mökki –messuilla Helsingissä. Kotsarissakin ollaan jo lomatunnelmissa – melkein.

Vastaa