Vaikuttamisen paikka

PÄÄKIRJOITUS Vaikuttaminen tuntuu sanana yksinkertaiselta, mutta sen taakse sisältyy jo paljon enemmän. Vaikuttamista on monenlaista.

Mutta niin kuin sana kertoo, niin vaikuttamisella on päämääränsä. Joku voi toki ajaa omaa etuaan, mutta me kaikki katsomme ja olemme mukana mieluiten vaikuttamassa yhteiseen hyvään. Oman edun tavoitteluun perustavaa vaikuttamista on huomattavasti vaikeampaa tunnistaa, vaikka me kaikki teemme sitä jollain tavalla. Piirre on oikeastaan inhimillinen, ja hyvinkin ymmärrettävissä silloin kun mittasuhteet ovat kohdallaan.

Yksi tällainen käytännön esimerkki nähtiin Rääkkylän valtuustossa maanantai-iltana, kun valtuuston kokouksen alussa kuultiin vetoomus kunnan historiasta kertovan teoksen tekemisestä loppuun saakka. Kirja pitää saada valmiiksi jo siksikin, että kunta täyttää ensi vuonna 150 vuotta. Euroja tarvitaan vielä useampia kymmeniä tuhansia euroja. Puuttuva osuus on vajaat yksi kolmasosa.

Täytyy tunnustaa, että minusta vaikuttaminen oli paikallaan. Olen peruskoulutukseltani historiantutkija, jota fraasi menneisyyden vaikutuksesta nykyhetkeen ja tulevaan kiehtoo koko ajan. Kansakunta, kunta ja yksilö ei ole mitään ilman menneisyyttä ja sen tuntemista tai tietämistä. Eiköhän se Rääkkylän kunnan vahva itsenäisyyden ja itsepäisyyden tunne kumpua sieltä vuosikymmenten takaa! Paikka vaikuttaa oli tällä kertaa aika poikkeuksellinen, mutta kuitenkin ymmärrettävä.

Toisenkinlainen vaikuttaminen tuli mieleen, kun kaksi valtuutettua vaihtui samassa kokouksessa kesken valtuustokauden. Valtuutetuilla oli erilaiset syyt jäädä pois ylimmästä kunnallisesta päätöksenteosta. Toinen on muuttanut pois paikkakunnalta, kun taas toinen on kokenut omien sanojensa mukaan epäluottamusta häntä itseään kohtaan. Hänen kritiikin ja eron perusteluiden kohteina ovat virkamiehet ja luottamushenkilöt. Näyttää siltä, että tässä tapauksessa vaikuttaminen on epäonnistunut puolin ja toisin. Kokouksen muiden asioiden yhteydessä puhuttiinkin eri mieltä olemisesta ja demokratian parhaasta puolesta. Vaikuttamisen ja vaikuttamisyritysten jälkeen päätöksiä tehdään enemmistön turvin.

Rääkkylässä pidettiin hiljattain nuorten paikallisen vaikuttajahankkeen tilaisuus, jossa käytiin läpi nuorten mahdollisuuksia ja konkreettisia asioita, joita nuoret haluavat toteutettavan kunnassa. Nuorilta on tulossa kuntalaisaloite airsoftradan perustamisesta. Saa nähdä kuinka hankkeelle käy, sillä valtuustossa käsiteltiin juuri useita aloitteita, joita ei nyt toteuteta.

Jos nuoret tai mitkä tahansa ryhmät haluavat muutosta, niin silloin pitää vaikuttaa mitä moninaisemmilla tavoilla. Porukassa on aina enemmän voimaa kuin yhdessä henkilössä, jonka kamppailu on tappelua tuulimyllyjä vastaan. Enkä tässä viittaa nyt esimerkiksi Rääkkylän kunnanvaltuustoon.

Vastaa