Vaalikuume nousee hiljalleen
PÄÄKIRJOITUS Huhtikuun alkupuolella pidettäviä eduskuntavaaleja ei voi enää olla huomaamatta. Kansanedustajaehdokkaat saivat muutama viikko sitten vaalinumerot. Jos muutamat ehdokkaat olivat ehättäneet mainostaa itseään tiedotusvälineissä, niin numeroiden saaminen laukaisi luonnollisesti mainostamisen uuteen mittasuhteeseen.
On hauska huomata, että sosiaalinen ja sähköinen media ei sentään vielä yksin ratkaise vaaleja. Tien varret ovat täynnä pahvisia naamakuvia numeroineen ja puolueineen. Eivät siellä kaikki ehdokkaat näy, mutta tapa on edelleen yksi tehokkaista mainostamisen muodoista. Vaalikuumeen nousu näkyy myös paperisissa lehdissä.
Kotiseutu-uutiset julkaisee muiden paikallislehtien tapaan juttumateriaalia, mainoksia ja esimerkiksi paikallisten ehdokkaiden mielipidekirjoituksia. Itselläni on vakaa käsitys paikallisen vaalityön ja tunnettavuuden merkityksestä ehdokkaalle, joka on lähtenyt kisaan mukaan kahden maakunnan vaalipiirissä. Ehdokkaan tunnettavuus ja teot lähtevät aina liikkeelle paikalliselta tasolta, joka tarkoittaa käytännössä asuinkuntaa.
Vasta tämän jälkeen mukaan tulevat maakunnalliset tehtävät ja näkyminen vaikka naapurimaakunnassa. Eduskuntavaaleissa Pohjois-Karjalan mittakaava on niin pienen selkeä, että yhden vaalin julkkisehdokkaat eivät täällä pärjää, vaan takana pitää olla tekoja ja vaikuttamista.
Vaaliasetelmat ovat näiden vaalien yhteydessä liperiläisittäin ja rääkkyläläisittäin poikkeavat, koska eduskunnassa ei ole istunut yhtään paikallista kansanedustajaa. Lähimmät Arkadianmäellä istuvat edustajat löytyvät naapurikunnasta. On hyvä, että Liperistä löytyi lopulta kuusi ehdokasta ja Rääkkylästä kaksi. Toisella Rääkkylän ehdokkaalla on tunnetusti yksi kausi takana eduskunnassa.
Saako Liperi tai Rääkkylä sitten yhtään edustajaa vallan huipulle? Parilla ehdokkaalla on muita parempi mahdollisuus mennä läpi, mutta asia on henkilökohtaisen äänimäärän lisäksi kiinni puolueiden äänimäärästä. Gallupit povaavat vaalipiirissä selkeitä muutoksia. Mikään ei ole tietenkään etukäteen varmaa, mutta nousua povataan Perussuomalaisille ja laskua Keskustalle. Neljä suurinta puoluetta ovat ehkä lähempänä toisiaan Savo-Karjalassa kuin aikoihin.
Toisaalta voi käydä niinkin, että savolaiset vahvistavat asemiaan tai puolueiden välinen vaalimatematiikka ei suosi Pohjois-Karjalaa. Tämä voi johtaa yhden tai jopa kahden paikan menettämiseen maakunnassa. Parasta olisi tietysti, jos eduskuntaan menisi paikallinen ehdokas.
Tässä Kotsarissa on muuten paikallisten ehdokkaiden vastauksia kysymyksiin. Vastauksia on tulossa lisää. Muistakaa Myllärin tämän viikon perjantainen vaalitilaisuus.