Liikettä kentillä ja katsomossa

PÄÄKIRJOITUS Tämä viikonvaihde ja alkukesä todistavat jälleen kerran kuinka urheilu liikuttaa ihmisiä niin kentillä kuin katsomoissa. Kirjoitan tässä tällä kertaa joukkuelajeista. Yksilölajit liikuttavat samalla tavoin runsaasti ihmisiä, mutta mietitään niitä joskus toiste. Kyse on kuitenkin samasta asiasta eli jokainen kilpaurheilija, harrastaja tai katsoja saa lajista irti juuri sen mitä haluaa. On se sitten fyysistä kuntoa, mielihyvää osaamisesta, mielenkiintoa seuraamiseen tai jopa pelkkää ajanvietettä.

Liperiläisittäin näkyvämpiä joukkueurheilun ja pallopelien seuroja ovat Ylämyllyn Yllätys ja Viinijärven Urheilijat. Jos täysin ulkopuolisen pitäisi arvuutella, että mitä lajeja nimien taakse kätkeytyy, niin arvaus voisi mennä jopa totaalisen pieleen. Yllätys on maailman ylivoimaisesti suosituimman urheilulajin eli jalkapallon harrastajien seura, kun taas ViU on Suomen kansallispelin eli pesäpallon paikallinen kehto.

Harva tulee ajatelleeksi, että molemmat seurat liikuttavat satoja nuoria ja aikuisia, jotka haluavat kilpaurheilla, oppia lisää lajista ja pelata joskus ylemmillä sarjatasoilla. Viinijärven naiset pelasivat viime vuosikymmenen puolivälissä kaikkein ylimmillä sarjatasolla. Seuran lippulaiva pelaa nyt suomensarjaa, josta on tarkoitus nousta ainakin ykköspesikseen lähivuosina.

Tavoite takkuilee vielä, mutta valtakunnallisen Kunnari-leirin järjestäminen tulevana viikonloppuna kertoo seuran taustojen olevan kunnossa. Vahva organisaatio ja mallikas juniorityö antavat pohjaa vanhojen perinteiden vaalimiselle. Juniorityön hedelmät kypsyvät hitaasti ja menestystä aikuisten puolella tulee vasta viiveellä.

Kummankin seuran periaatteisiin kuuluu laadukas juniorityö ja pienemmän paikkakunnan vääjäämätön kohtalo, jos näin dramaattisesti ajatellaan. Ne ovat kasvattajaseuroja mitä parhaimmasta päästä. ViU pelannee vielä joskus ykköspesistä ja Yllätyksen miehet nelosta tai kolmosta, mutta ammattitaitoisen juniorivalmennuksen tulos näkyy yksilöissä, jotka saattavat edetä aina Superiin tai vaikkapa vanhempien junioreiden SM-sarjaan. Näin on käynyt molempien seurojen kasvateille. Huipulle pääsy joukkueena voi olla vaikeaa.

Yllätys ja ViU liikuttavat muuten molemmat seuratoiminnassaan yhteensä satojatuhansia euroja rahaa. Ne antavat suoraan työtä valmentajille ja toimijoille sekä työllistävät välillisesti paikallisia yrittäjiä. Seurat jakavat yhteistä hyvää ja ovat myös työnantajia.

Katsojia ei kannata tässä palapelissä unohtaa. Olen käynyt vuosien mittaan seuraamassa seurojen eri joukkueiden pelejä. Katsojien mielenkiinto ja eläytyminen ovat hauskaa seurattavaa. En malta olla mainitsematta vielä Niemisen Urheilijoita Rääkkylässä. Joukkue pelaa jalkapallon nelosta. Rääkkyläläisiä pelaajia ei hirveästi vilise kokoonpanossa, mutta Niemisen katsomossa on tunnelmaa ja kannustusta, kun oma joukkue pelaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *