Liperin Kirkkolahdella alkaa tapahtua

PÄÄKIRJOITUS Liperin kirkonkylän kehittämisen ja ilmeen olennainen kärki eli Kirkkolahti alkaa saada tuulta purjeisiinsa kahdestakin suunnasta. Molemmissa tapauksissa puhutaan Kirkkorannan puolesta. Makasiinirakennus on saamassa kaverikseen uuden palvelurakennuksen ja komean tiilikirkon sisä- ja ulkopuolta ollaan uudistamassa raikkaasti ja esteetöntä käyntiä palvelevaksi.

Liperin vuonna 1850-luvulla rakennetun punatiilikirkon esteettömästä sisäänkäynnistä on puhuttu jo vuosikausia. Pari vuotta sitten kirkko sai uuden mausteensa piispa Jolkkosen käynnistä. Hän esitti ajatuksen kirkkosalin takaosan erillisestä kahvilatilasta. Kirkkosalin takaosalla tarkoitetaan tässä tapauksessa pääsisäänkäynnin yhteyteen tulevaa tilaa. Suunnitelma vaatii vielä pohdintaa ulkonäön ja lämmityksen osalta.

Kirkkoneuvosto käsitteli kirkkosaliin ja kirkon ulkopuolella parkkipaikkaan ja portaisiin liittyviä esteettömän liikkumisen suunnitelmia. Suunnitelmat lähtevät museoviraston tutkittavaksi. Virasto antaa suunnitelmista lausuntonsa. Museoviraston ja seurakunnan suunnitelmat eivät ole tähänkään asti osuneet kohdalleen, joten nyt voisi toivoa jo enemmän ymmärrystä muutoksille.

Vanhan rakennusperinnön ja kulttuurihistoriallisen maiseman vaaliminen on paikallaan. Rajan määrittelyssä olisi syytä pyrkiä tasapuolisuuteen. Tuntuu oudolta, että seurakunnassa ja seurakunnan päättäjien keskuudessa on valmiutta suurempiin muutoksiin kuin virastossa. Äkkiseltään ajatellen sisäpuolen kokoontumis- ja kahvilatila on todella suuri muutos. Mutta mitä vielä. Nythän arvokas rakennus ja tila saavat lisää käyttäjiä mahtavaan tilaansa. Seurakunnassa osataan taatusti sovittaa käyttö osaksi hengellistä toimintaa.

Myös esteettömän parkkipaikan, ulkoportaiden ja pääsisäänkäynnin suunnitelmat vaikuttavat todella hyviltä. Erilaisia vaihtoehtoja on kartoitettu huolella. Esteettömyys ja erilaiset vaihtoehdot eivät voi olla toisiaan poissulkevia, vaan joku niistä on toteutettava vihdoinkin. Muuten olen sitä mieltä edelleen, kirkon ympäristö kaipaisi radikaalin puusavotan. Näin kirkko tulisi taas esille jokaiseen ilmansuuntaan.

Kirkkolahden suunnitelmat etenevät myös Makasiinin rannassa. Laajemman vaihtoehdon palvelurakennuksen rakentaminen alkaa syksyn korvalla. Rantaan on tulossa myös uusi laituri, johon rakennetaan valmius polttoaineen jakelupisteelle. Polttoaineen jakelupistettä ei rakenneta tässä vaiheessa. Saadut tarjoukset ylittivät hankkeeseen varatut määrärahat.

Liperin kunnan investoinnit ovat nielleet ja nielevät vielä runsaasti euroja. Kaikkea ei voi saada kerralla, mutta jos ajatellaan matkailun ja Kirkkolahden alueen kehittämistä, niin polttoaineen jakelu ja väyläruoppaus ovat kyllä paikallaan aivan lähivuosina. Palvelurakennus on hyvä alku, kun vielä Myllyrannan yrittäjät saavat suunnitelmansa käyntiin kaavahyväksynnän jälkeen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *