Kaikkien aikojen tapahtumakesä!

PÄÄKIRJOITUS Tuntuuko, että sinulla ei ole kesällä mitään tekemistä tai että kukaan ei tunnu järjestävän mitään. Siinä tapauksessa olet täydellisen väärässä. Liperi, Rääkkylä, maakunta ja koko Suomi on aivan tupaten täynnä kaikkea mahdollista. Syyllistä asiaan ei tarvitse hakea kaukaa. Koronan vihulainen teki monen tapahtuman järjestämisen kahden vuoden aikana mahdottomaksi – vahinko otetaan nyt takaisin kunnolla.

En pysty tässä millään kertaamaan kuin murto-osan tapahtumista, mutta hyvänä esimerkkinä voidaan pitää vaikka Liperin kunnan perinteistä kesätapahtumakalenteria, jossa menojen päiväkohtainen kalenteri toukokuusta syyskuun alkupäiville täyttää yhdeksän sivua. Pienoisena harmin aiheena voidaan pitää sitä, että kalenteria ei saa tänä kesänä paperiversiona. Moni pitää edelleen kädessä rapisteltavaa versioita näppärimpänä vaihtoehtona.

Moni on jo varmaan lukenut tai nähnyt ennakkojuttuja uskomattomasta festarikesästä. Jonakin heinäkuisena viikonloppuna järjestetään yli kolmekymmentä musiikkitapahtumaa ympäri Suomea. Luvusta on helppo päätellä, että festareita on liikaa. Joitakin pippaloita on peruttu huonosti sujuneen ennakkomyynnin takia. Liperissä ja Rääkkylässä näin ei varmaan tapahdu, mutta esimerkiksi Kihauksen aikaan kesä-heinäkuun vaihteessa katsottavaa ja kuunneltavaa riittää valtavasti. Kihaus on kuitenkin kattaukseltaan ja tunnelmaltaan oma juttunsa, joten kyllä sille riittää kävijöitä.

Kannattaa muistaa, että molemmissa kunnissa jo pelkästään kuntien järjestämät tilaisuudet jylläävät täydellä tehollaan. Liikuntapaikat ovat käytettävissä ja vain mielikuvitus on rajana, jos haluaa käydä tutuissa paikoissa tai aloittaa aivan uusia harrastuksia. Molemmissa kunnissa on taas runsaasti kesäasukkaita ja matkailijoita liikkeelle. Heille riittää tekemistä.

Rääkkylä ja Liperi ovat runsasvetisiä pitäjiä, joten on luontevaa, että monet tapahtumat keskittyvät rannoille tai rantojen tuntumaan. Paksuniemi Rääkkylässä ja Kirkkolahden ympäristö Liperissä ovat kukkuroillaan tapahtumia. On teatteria, musiikkia, näyttelyitä, kesäasukastapahtumaa, markkinatunnelmaa, voimamieskisaa ja kolmen teeman katsottavaa aivan muutamia mainitakseni. Tapahtumia ei ole tietenkään sidottu vesistöjen ääreen, sillä molemmissa kunnissa järjestetään lukuisia konsertteja ja näyttelyitä. On lavatanssin SM-kilpailuja, lavatansseja, Taipaleen kulttuuriviikkoja Viinijärvellä ja muuta. Lukuisat museot houkuttelevat tarjonnallaan.

Pakkohan se on mainita omat kesäsuosikit eli teatterit. Aivan erityisesti odotan Roukalahden esitystä, sillä kaksi vuotta sitten nähty esitys oli lähes napakymppi. Yhtä nautittavia esityksiä on varmasti tulossa Ristissä ja Paksuniemessä. Onpa loppukesästä luvassa uusi oopperakin, joka kirkkorakentaja Tolpojen historiasta. Oma tarinansa ovat lukuisat kylätapahtumat, joiden ydin on omassa tekemisessä, joka kokoaa yhteen kyläläiset, kesäasukkaat, entiset kyläläiset ja satunnaiset ohikulkijat.

Kukaan ei jää taatusti tapahtumia vaille tänä kesänä. En usko, että kummassakaan kunnassa järjestetään liikaa puuhaa. Järjestäjien ja jatkon kannalta on elintärkeää, että tapahtumissa käydään ja niistä nautitaan sydämen kyllyydestä.

Vastaa