Seuraa ja osallistu, näin vaikutat

PÄÄKIRJOITUS Liperissä on parhaillaan menossa useita suuria kehittämishankkeita ja ratkaisuja, jotka vaikuttavat arkeen ja myös tulevaisuuteen. Listalla ovat suuremmista hankkeista Pärnävaaran ja Myllyn alueiden kehittäminen, Kirkkolahti-hanke, kirkonkylän koulun työmaan loppuunsaattaminen ja Viinijärven koulun remontti/ uudisrakentaminen sekä Korpivaaran tuulivoimalahanke.

Kunnissa ja myös Liperissä on pitkään puhuttu osallistamisesta ja siitä, että kuntalaisten on saatava sanoa mielipiteensä. Tällä mielipiteen sanomisella ei tarkoiteta sinänsä oikeutettua valitusoikeutta, vaan sitä, että kuntalaiset voivat kertoa mielipiteensä valmisteluvaiheessa tai virallisissa kuulemistilaisuuksissa. Oman osansa voi laskea myös sosiaalisen median piikkiin. Siellä pääsee kyllä ääneen, mutta kärkkäällekin sanomiselle kaivataan selkeitä perusteluita. Asiallinen keskustelu kyllä kantautuu eteenpäin.

Pääsiäisen jälkeinen viikko on hyvä esimerkki vaikuttamisen mahdollisuuksista. Eilen tiistaina järjestettiin kirkonkylän osayleiskaavan ja Myllyn alueen sekä lähiympäristöalueen asemakaavaluonnoksen yleisötilaisuus. Tänään keskiviikkona järjestetään Pärnävaaran Masterplania eli kehittämissuunnitelmaa koskeva yleisötilaisuus. Sinne kannattaa mennä ehdottomasti kuulemaan uutisia ja kysymään sekä kertomaan oma mielipide.

Vastaavia tilaisuuksia on järjestetty lähivuosina muun Jyrin ja Ylämyllyn uusista kaava-alueista. Tilaisuuksien nimet ja asiat saattavat kuulostaa monen korvaan kovin virallisilta, mutta sitä ei kannata pelästyä. Kuulemisessa saa kuvan tilanteesta ja esittää suoraa palautetta mieltä hiertävistä asioista. Asiat kirjataan ylös ja ne jäävät myös virkamiesten mieleen. Virallinen muutoshalu täytyy toki antaa kirjallisena ja perusteltuna.

Korona-aika hankaloitti tilaisuuksien järjestämistä ja suoran palautteen antamista. Etäosallistuminen ei korvaa monessa tapauksessa karttaa tai esitystä tilaisuudessa. Toki on myönnettävä, että kaikki tilaisuudet eivät aina vedä hirveästi väkeä, mutta kyse on hyvästä periaatteesta, johon kuntalaisilla pitää olla oikeus. Loppujen lopuksi hieman ristiriitainen ja merkittävä asia kyllä kiinnostaa.

Itselle tulee mieleen lähiajoilta esimerkiksi Korpivaaran tuulivoimalahankkeen ja Kirkkolahden alueen yleisötilaisuudet. Molemmissa oli runsaasti yleisöä. Tilaisuudessa mukana olleet esittivät asiallisia ja tiukkojakin kysymyksiä. Asiantuntijat ja virkamiehet vastasivat ja laittoivat palautteen korvansa taakse. Näinhän sen pitääkin mennä, vaikka yksittäisiä toiveita ei voi välttämättä toteuttaa. Joissakin tapauksissa yleinen etu ja ymmärrys on otettava ensimmäisenä huomioon.

Yksi polttavimmista asioista näyttää olevan tällä hetkellä Viinijärven koulukysymys. Viinijärveläiset ovat lähteneet voimakkaasti liikkeelle ja kertomaan mielipiteitään heille tärkeässä asiassa. Asiasta päättävien luottamushenkilöiden ja asiaa valmistelevien virkamiesten on oltava kuulolla. Kuntalaisten painavaa mielipidettä ei voi sivuuttaa. Ratkaisua ei uskalla povata vielä suuntaan tai toiseen, varsinkin kun taustalla kummittelee se suurin mutta eli taloustilanne. 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *