Sieltä ne tulevat kummatkin

PÄÄKIRJOITUS Sieltä se taitaa tulla tai pikemminkin sieltä ne taitavat tulla kummatkin. Nimittäin koronan omikron-muunnos ja aluevaalit. Ensimmäisen kohdalla epidemian pahin vaihe taitaa olla valitettavasti vasta edessä. Jälkimmäisen varsinainen äänestyspäivä on tulevana sunnuntaina. Koronaa vastaan pitää edelleen tapella ja äänestämässä kannattaa ehdottomasti käydä.

Veikkaanpa, että aika moni pohtii tällä hetkellä, kuinka uusimpaan virusmuunnokseen pitää suhtautua. Asiantuntijat toteavat, että valtaosa meistä tulee sen saamaan. Tähän on maallikonkin helppo yhtyä, jos kriteerinä voi pitää esimerkiksi Rääkkylän todella nopeasti pahentunutta tilannetta. Rääkkylä oli pitkään todellinen lintukoto mitä tulee todettuihin tapauksiin. Vaan ei ole enää. Myös Liperissä korona leviää vauhdilla.

Mieleen tulee vääjäämättä ajatus, että muunnoksen torjuminen on käytännössä mahdotonta ja tärkeintä on haittojen minimoiminen sekä ennen kaikkea riskiryhmien suojeleminen. Yhtä tärkeää on terveydenhuollon toimivuuden takaaminen. Käytännössä on selvää, että myös terveydenhuollossa työntekijät sairastuvat yhä useammin. Kuinka toiminnot saadaan turvattua, jos sijaisia ei juuri ole ja työntekijät ovat muutenkin tehneet töitä jo äärirajoille asti? Ja riittääkö tehohoidon kapasiteetti?

Sote-puoli ei ole asiassa suinkaan yksin, vaan pahimmillaan tilanne saattaa sotkea yrityksen kuin yrityksen toimintaa. Yksinyrittäjät ja työntekijämäärältään pienet yritykset ovat pahimmassa tilanteessa. Ainoana keinona voi olla laittaa lappu luukulle tai rajoittaa toimintaa enemmän tai vähemmän. On syytä toivoa kädet ristissä, että epidemian huippu koettaisiin lähiviikkoina tai kuukauden kahden sisällä. Silloin seuraukset itse kullekin ja yhteiskunnalle jäisivät ehkä vähäisemmiksi.

Laihana lohtuna on se, että omikron-muunnos on osoittautunut vähäoireiseksi valtaosalla sen saaneista. Parhaimmillaan taudista saattaa selvitä vajaan viikon sairastamalla. Kovin yleistä näkyy myös olevan etätöiden lisääntyminen ja töiden jatkaminen kotikonttorilla, jos tauti on kovin lievä. Hyvänä periaatteena voi kyllä pitää, että sairauden aikana kannattaa levätä toipumisen edistämiseksi.

Tässä tilanteessa ei voi olla korostamatta rokottamisen tärkeyttä. Rokotukset suojaavat tai pitävät oireet lievempinä. Muistakaa myös suojata varsinkin vanhemmat ikäryhmät ja ne, joilla on joitakin perussairauksia. Lievät tautioireet eivät koske kaikkia. Jokaisella on vastuu myös kanssaihmisestä.

Aluevaaleissa äänestäminen on suotavaa koronasta huolimatta. Äänestäminen tehdään varmasti niin turvalliseksi kuin se on mahdollista. Polttoaineen hintaa ei näissä vaaleissa ratkaista, mutta sote-palveluiden alueellisia painotuksia kylläkin. Liperiläisiä ja rääkkyläläisiä valtuutettuja tarvitaan tekemään päätöksiä niin kuntien kuin koko maakunnankin puolesta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *