Hiihtämisestä kannattaa nyt nauttia

Jos sinulla on Puodista ostettu lukuoikeus, voit lukea koko artikkelin.

Vaikka ulkona on tällä viikolla, kuten koko alkutalvesta, kovin lauhaa, niin tätä talvea ei voi syyttää ainakaan lumenpuutteesta. Lunta on tullut talvilajien ystäville todella runsaasti, parhaimmillaan kutakuinkin puolisen metriä.
Jos tilannetta vertaa joihinkin menneisiin vuosiin, niin nyt on lunta missä temmeltää. Latujen tekijöillä on ollut ainesta liikkumisurien tekoon. Kieltämättä lunta on tullut välillä niin runsaasti, että tekijät eivät ole ehtineet tasoittaa lunta edellisen myräkän jäljiltä.
Liperissä ja Rääkkylässä hiihdon harrastajat ovat päässeet laduille jo viikkoja sitten. Tulevien viikkojen pakkaset parantavat latujen luistoa entisestään. Kannattaa muistaa, että hiihto on lähes parasta mahdollista liikuntaa monipuolisuutensa takia. Se rasittaa koko kehon lihaksia ja parantaa kestävyyttä.
Muistan hyvin kuinka suksien kanssa temppuilu, tarkoitan lähinnä oikeaa voitelua kelin mukaan, oli suurin este lähteä ladulle. Nykyään sukset ja suksien huolto on sellaista, että vain laiskimmat voivat vedota tähän puoleen. Hiihtäminen on myös siitä hyvä laji, että jokainen voi sovittaa vauhdin ja rasittavuuden oman kuntonsa mukaiseksi.
Hiihtäminen on perinteinen suomalainen laji, joka on edelleen lähes perustaito samaan tapaan kuin uimataito. Hiihdonkin kohdalla pitää paikkansa vanha sanonta, että sen minkä nuorena oppii, niin sen vanhana taitaa.
Tästä tulee mieleen oma hiihtohistoria. Nuorempana tuli hiihdettyä tavallisilla suksilla ja suurta muotia olleilla muovisilla minisuksilla. Niillä tuli käytyä esimerkiksi Pärnän rinteillä.
Armeijavuodeksi sattui Kainuuseen lumivuosi, jolloin lunta oli valehtelematta metrin verran. Jalkaväessä mentiin siihen aikaan suksilla, pyörillä ja jalan. Olin armeijan jälkeen varmaan viisitoista vuotta hiihtämättä, koska sain inttisivakoilla kyllästymiseen asti kilometrejä. Kuulostaa tietysti vähän tekosyyltä.
Nykyään hiihto on osa talven liikuntasuorituksia. Minulla on kyllä niin monta lajia, että hiihto ei ole likimainkaan ykköslaji. Yhtä asiaa en ole saanut opeteltua. Se on luisteluhiihto. Olen edelleen perinteisen hiihtotyylin vankkumaton kannattaja, joka laiskuuttani tai osaamattomuuttani.
On tietysti sama millä tyylillä hiihtää. Pääasia on, että nyt kannattaa nauttia runsaslumisesta hiihtotalvesta ja luonnosta. Tiedä taas minkälainen talvi on tulossa vuoden kuluttua.

(/groups_member]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *