Yli uutiskynnyksen

Uutisen saaminen valtakunnan ykköslehteen, Hesariin, edellyttää yleensä kohtalaisen suurta katastrofia periferiassa. Helsingin Sanomat on tunnetusti pääkaupunkiseutulaisten oma paikallislehti, jonka liikkeet maaseudulla ovat verkkaisia.

Rääkkylä kuitenkin tuon uutiskynnyksen maanantain MedOne-päätöksellään ylitti. Toimia kuvattiin poikkeuksellisiksi, mitä ne kieltämättä ovatkin. Ongelmat sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämisessä ovat yhdistäneet pienen pitäjän.

Rääkkylän päätöksentekoa leimaa tällä hetkellä oikeastaan hämmästyttävä yksituumaisuus. Kyse on isoista asioista, ja ratkaisuista, jotka ilman valtiovallan rokotusta saattavat tarttua muihinkin kuntiin.

Yksityistäminen ei ole sinällään autuaaksi tekevä asia sote-puolen tervehdyttämisessä. Siitä on ainakin kahdenlaista käytännön näyttöä.
Tässä on kuitenkin kyse hyvin merkittävistä rahasummista, jotka viime hetkellä realisoituessaan vetävät kuntien tuloksia polvilleen.

Rääkkylä ei hyppää kokemattomana yksityisten lääkäripalvelujen käyttäjäksi. Yksi syy sen irtautumiseen on juuri kunnalle pyytämättä osoitetut yksityiset palvelut, jotka eivät toimineet toivotulla tavalla.

Ratkaisun henkilökunnan keskuudessa herättämä hämminki on ymmärrettävää. Uudet kuviot työnantajavaihdoksineen nostavat esiin kysymysmerkkejä ja synnyttävät epävarmuutta.
Sopimuskumppaneilla on nyt kuitenkin mahdollisuus osoittaa uuden käytännön toimivuus ja tällä tavoin valmistautua valloittamaan markkinoita laajemminkin.

Kun moni käytäntö muuttuu ja moni asia voi olla ennenkokematon, tulevaan sisältyy myös yllätyksiä, ehkä pettymyksiäkin. Tätä varten kaikilla osapuolilla lienee halu ja tahto pitää pilottihanke koossa ja elävänä esimerkkinä. Sitä seurataan varmasti tavallista tarkemmalla silmällä.

Katseet kohdistuvat myös siihen, miten yhteistyökumppanit reagoivat uuteen ja niiden toimintaan keskeisesti vaikuttavaan tilanteeseen.
Rääkkylä on muutoksessa mukana enemmän kuin tavanomaisella, vähän vaatimattomalla, painoarvollaan. Tähän saakkahan Rääkkylän viranhaltijat ja päättäjät ovat kokeneet, ettei heidän ääntään ole kuunneltu riittävästi – eikä sovintopalavereilla ole ollut käytännön merkitystä.

Lähiaika näyttää, syntyykö Hesarille lisää otsikonaiheita kuntien keskinäisestä kädenväännöstä eri oikeusasteissa. Muutoksen suuntaa tuskin voidaan enää käräjillä kääntää, mutta siellä voidaan esittää isoja korvausvaatimuksia.
Jos suunnitelmat toteutuvat, jää Rääkkylälle miljoonan puskuri tähänkin vaihtoehtoon.

Kunnanjohtaja on arvioinut yhtenä vaikuttimena olevan Rääkkylän itsenäisyyden saama muutaman vuoden lisäaika. Kokonaan kellumaan jää se, mitä vuosien päästä tapahtuu. Siihen tämä kädenvääntö ei anna vastauksia, mieluummin runsaasti uusia vivahteita.

Ajan henki näyttää edelleen olevan kuntien yhdistäminen, jopa pakkoliitoksin. Ihmetyttää vain miksi, kun taloudellisia hyötyjä ei pystytä osoittamaan. Kun ajassa mennään muutama vuosi eteenpäin, saattavat päättäjien kipupisteet olla aivan jossain muissa kuin kuntien pakkonaittamisissa.

Vastaa