Juhlan jälkeen arjen vuoro

Ohitettu viikonloppu oli yhtä juhlaa. Harva taisi ehtiä jokaiseen paikkaan, missä olisi pitänyt olla. Kahdella yhdistyksellä oli yhteensä satavuotispäivä, kun Liperi-Seura ja Leppälahden Erämiehet juhlivat tahoillaan 50-vuotistaivaltaan. Molemmat ovat merkittäviä tekijöitä omalla sarallaan paikkakunnan lähihistoriassa, ja varmasti myös tulevassa.

Rääkkylän kunnanjohtajalla Yrjö Erosella oli 60-vuotisvastaanotto kunnantalon edessä ja jaossa juhlakansalle lohisoppaa. Ah niin hyvää, kiireisen vieraan suuta polttelevaa.
Ortodoksisen seurakunnan väki ja lukuisat muut Paavo Ratilaisen ystävät kokoontuivat Taipaleen uuden maalipinnan saaneeseen kirkkoon ja sen jälkeen kirkkoherran 50-vuotiskahveille.

Pyhäinpäivänä, lauantaina, käytiin puheissa läpi menneet vuodet ja vuosikymmenet, kiiteltiin ja kumarrettiin. Juhlien jälkeen on kuitenkin arki uusine odotuksineen.

Viisikymppinen Liperi-Seura on tehnyt hatunnoston arvoisen työn paikkakunnan perinteen tallentajana, museoiden hoitajana ja kehittäjänä sekä liperiläisyyden vaalijana.
Seuralla on ollut päteviä ja toimivia puheenjohtajia, kokeneita hallintomiehiä taustalla ja herkkiä talkoomiehiä käytännön tekoihin. Työpuolella on laatu joskus saattanut korvata määrän, mutta jälkeä on joka tapauksessa syntynyt. Ja se, mikä on tehty, on myös pidetty kunnossa.

Oman arvonsa ansaitsee myös jatkuva arkistointi- ja tallennustyö, joka monessa vastaavassa kotiseutuyhdistyksessä on saattanut jäädä paljonkin vähemmälle.

Viime vuosien kohokohtia ovat olleet useat perinnetallenteet ja nyt juhlassa esitelty ruokaperinnekirja. Seura on saanut ansaitsemaansa tunnustusta sekä sisältä että ulkopuolelta.
Myös Kotiseutuliitto arvostaa Liperi-Seuran työn valtakunnallisesti merkittäväksi. Se viesti sisältyi liiton puheenjohtajan sanomaan.

Puolen vuosisadan täyttyessä on kuitenkin menneiden muistelujen jälkeen aika kääntää katseet tulevaisuuteen. Seuralla on valmiina suunnitelmat seuraavalle portaalle, maaseutumuseoksi, jolla olisi laajempi maakunnallinen leima.

Juhlapuheissa kävi kuitenkin selväksi, että rahoituksen saaminen isoon hankkeeseen ei ole tämän päivän asioita. Kunnan vähät pelimerkit perinteen vaalimisessa menevät muutaman lähivuoden ajan vanhan kunnantalon ulkokuoren koristeluun.

Hengähdystauko saattaa olla itse asiassa hyväksi, sillä seuralla on väännettävänään oma sukupolvenvaidoksensa.
Puheenjohtajan lisäksi muutamat muutkin hallinnon vaikuttajat aikovat siirtyä juhlavuoden jälkeen taustalle. Käsillä on uusien kotiseutumiesten tai naisten vuoro astua remmiin.

Kotiseutulaivan taitavana kapteenina toimineen Juhani Kososen saappaisiin ei ole aivan helppo sovittautua, mutta sekin muutos on jossain vaiheessa väistämätön. Mainittu laiva on ehjä ja kulkee nyt sopivaa matkavauhtia. Toisen puolivuosisadan aloittaminen uusin voimin olisi luonteva siirtymä.

Tavallaan tuo hengähdystauko syntyy, kun maaseutumuseohanke siirtyy näillä näkymin usealla vuodella ja pienempiä töitä on tehty alta pois.
On vaikea kuvitella, etteikö vireän viisikymppisen sisältä löydy otetta ja uutta virtaa avautuville vastuupaikoille.

Parhaimmat onnen ja menestyksen toivotukset niin Liperi-Seuralle kuin muillekin äskettäin juhlineille!

Vastaa