Liperi poikkeustilassa

Liperissä on eletty viime viikolla poikkeuksellisissa oloissa. Suviseurat osoittautui myös käytännössä tapahtumaksi, joka on mittasuhteiltaan ja sisällöltään näillä leveysasteilla ainutlaatuinen.

Ainutlaatuiseksi se myös vanhemman ikäpolven osalta jää, sillä seuraavat suviseurapaikkakunnat on lyöty lukkoon vuoteen 2028 saakka, eikä valittujen tapahtumapaikkojen joukossa ole yhtään Pohjois-Karjalan kuntaa.

Näin ollen tavallaan se, mitä paikkakuntalaiset ovat tapahtuman myötä kantapään kautta ehkä oppineet, jää hyödyntämättä. On hämmästyttävää, miten näin suuren ja monipolvisen tapahtuman järjestäminen käytännössä onnistuu. Vuodesta toiseen käytetty ja testattu ”sabluuna” toimi jälleen.

Monelle liperiläiselle ja maakunnankin väelle suviseurat oli pistäytymispaikka johonkin ennen kokemattomaan, jossa lasten ja nuorten suuri määrä tuskin jäi keneltäkään huomaamatta.

Ennuste, etteivät seuralaiset liiku kovin paljon alueen ulkopuolella ja käytä paikallisia palveluja, piti paikkansa. Kylälle toivat vilskettä lähes jatkuvana jonona ohi kulkeneet autot ja erityisesti suviseuranuoret, jotka tallasivat taajaman kauppoihin ja sairaalan uimarannalle vilvoittelemaan.

Ympäristön asenteisiin positiivisesti vaikuttanut asia oli varmaan tapahtuman avoimuus. Yleisö toivotettiin tervetulleeksi tutustumaan seura-alueeseen ja ristiriitojakin herättävistä asioista oltiin valmiita keskustelemaan. Vaihtoehtona olisi voinut olla porttien avaaminen vain omalle väelle.

Monelta ei-suviseuralaiselta on tullut myönteistä palautetta siitä, että oli mukava pistäytyä vilkasta ja osin erilaistakin elämänmenoa katsomassa. Sen sai tehdä vielä ilman pääsymaksua, ja pitsankin sai edullisesti.

Vaihtoehtoisesti voisi ajatella sitä, jos näillä kulmilla olisi järjestetty samankokoinen rokkitapahtuma. Melu ympäristössä, ongelmat ”kisapaikalla” ja liikenteessä olisivat olleet aivan toista luokkaa. Nyt liikenne sujui vähän vaatimattomista väylistä huolimatta erittäin hyvin. Myönteistä palautetta tuli myös järjestäjien yhteydenotoista lähialueella asuviin jo ennakkoon.

Venymisensä Liperi osoitti majoituspalvelujen tarjonnassa. Paikkakunta joka elää lähinnä yhden motellin varassa pystyi mökkien ja omakotitalojen vuokrauksen kautta jopa lievään majoituksen ylitarjontaan. Kun samaan aikaan järjestetylle kesätorille odotettiin omien kesäasukkaiden ryntäystä, jouduttiin käytännössä toteamaan mökkiläisten vuokranneen rantamaisemansa ja lähteneen tapahtuman ajaksi matkoille…

Kotiseutu-uutisille tapahtuman seuranta on ollut kohtalaisen iso ponnistus. Paikallislehti on keskittynyt seuraamaan suviseuroja maasta ja ilmasta – rajallisten voimavarojensa mukaisesti. Lukijat ja muiden tapahtumien järjestäjät ymmärtänevät, jos toimitus ei ole näinä päivinä ehtinyt kaikkiin muihin tapahtumiin reagoimaan. Olemme toipumassa ja tämän lehden jälkeen palaamassa pikkuhiljaa päiväjärjestykseen.

P.S. Kotiseutu-uutisten ilmestyminen kesäaikaan kaksoisnumeroina kerran viikossa, torstaisin, aiheuttaa edelleen kyselyjä. Palaamme normaaliin tahtiin jälleen syyskuussa.

Vertailun vuoksi todettakoon, että tänä vuonna on kesäkuun alusta 1.7. saakka tarjottu lukijoille 96 sivua kotiseudun uutisia, tapahtumia ja kasvoja. Vastaava määrä kaksipäiväisenä viime vuonna oli 84 sivua. Tänäkin päivänä on lukijalla käsissä 20-sivuinen tuhti lukupaketti.

Vastaa