Opettelun aika

Nyt on taas tullut se aika vuodesta, joka opetteluttaa teillä ja jalkakäytävillä kulkevia joka ikinen syksy.
Maahan on saatu ensimmäiset – nyt jo tosin likimain hävinneet – lumihiutaleet.
Rattia on syytä pyöritellä huomattavasti helläkätisemmin kuin kesän sulilla ja kuivilla teillä. Ja kaasujalkaa on viisasta käyttää muutama viikko aiempaa varovaisemmin, kunnes talviajoon on taas palautunut kunnon tuntuma.

Harva se yö lämpötila pyörähtää pakkasen puolelle ja varsinkin aamusella teiden metsäisillä osuuksilla ja silloilla kulkijaa vaanii joko musta tai hyvinkin erottuva, livakka jääkerros. Se on ennättänyt luisteluttaa monia autoilijoita.
Tiistaiaamuna ensi lumen myötä oli ensimmäiset liikenteenjakajien liikennemerkitkin lytätty maata myöten, kun se auto ei sohjossa kääntynytkään kuten kuviteltiin.
Onneksi vakavilta onnettomuuksilta on toistaiseksi säästytty.

Maanteille on tämän viikon aikana vaihdettu talvinopeudet, jotka tosin eivät Liperin ja Rääkkylän tietämillä suuria muutoksia kesään tuoneet. Satasta on lupa huruutella ainoastaan Kuopiontiellä Ylämyllyltä Joensuun suuntaan.
Liikennemerkin osoittamaa nopeutta on syytä noudattaa tarkemmin kuin ennen, ellei halua kartuttaa valtion kassaa. Tämän kuun alusta lähtienhän poliisilla on koko maassa yhtenevät, entistä tiukemmat ohjeet rajoitusten seurannasta ja sakottamisesta. Huomautus tai sakkolappu rapsahtaa jo muutaman kilometrin ylinopeudesta, joten viisautta on turvallinen, kiireetön autoilu – hyväkuntoiset talvirenkaat kulkupelin alla.

Samoin jalankulkijoiden on viisasta suunnata katse kulkuvälineisiinsä. Joka talvi liukkaiden aikaan katukuvaan ilmestyy lukuisia kipsattuja käsiä ja jalkoja.
Pitkäaikaiselta kivulta ja riesalta säästyy valitsemalla luistamattomat jalkineet tai ottamalla käyttöön nopeasti kiinnitettävät ja irrotettavat jääjarrut – ja katsomalla, mihin astuu.
Turvallista talventuloa!
Riitta Parkkinen

Vastaa