Leipäpäivän suosio ylitti odotukset

Tämän syksyisen Liperin Leipäpäivän kävijätavoitteeksi oli asetettu kaksi tuhatta.
Liikenteenohjaajien laskujen mukaan se ylittyi kirkkaasti, sillä lauantain aikana koulukeskuksessa kävi noin 3 000 ihmistä.
Viimeistään nyt on tullut vahvistetuksi, mikä on Liperin leipälaji!

Leipäpäivän tuoreesta tarjonnasta on tullut niin kysyttyä tavaraa, että yleisöä saapui sankoin joukoin paikalle jo yli puoli tuntia ennen päivän virallista avausta.
Liperiläisten leipien maistuvuus oli varmistettu jo edellisvuosina. Niinpä aiempaa useammat eivät tulleet enää hankkimaan maistiaisia, vaan varmistamaan kotitekoisen leivän pitkälle syksyyn. Ei ostettu yhtä tai kahta leipää, vaan kassillinen tai kaksi, kun kerran hyvää oli tarjolla.
Tästä joutuivat kärsimään ”myöhäisheränneet”, vasta keskipäivän jälkeen paikalle saapuneet, joille ei enää riittänyt ainakaan mieluisimman leipurin tuotteita. Mitenkäs se sananlasku menikään madosta, joka nappaa aikaisen madon…
Leipäpäivän tarjonta on kaikille tasapuolisesti avointa – tapahtumaanhan ei peritä edes pääsymaksua – joten jokaisella on oikeus tulla paikalle parhaaksi katsomaan aikana. Ja on vain tyydyttävä sen aikaiseen tarjontaan.

Järjestelyt sujuivat moitteettomasti. Ensimmäistä kertaa äänentoistokin toimi nyt koko tapahtuma-alueella pihamaata myöten. Näin laajalle alueelle levittäytynyt yleisö pysyi ajan tasalla, millä suunnalla oli erityistä ohjelmaa alkamassa.
Ensikertalainen ulkopaikkakuntalainen kävijä koki päivän annin hieman hajanaiseksi, kun osastoja on luokkahuoneissa. Niihin ei välttämättä yleisön valtavirta pysähdy, mutta tarjonnasta kiinnostuneet löytävät sinne varmasti tiensä.
Lähtökohtana on ollut, että suureen liikuntasaliin sijoitetaan keskitetysti elintarvikkeiden ja käsitöiden myyjät. Luokkahuoneet soveltuvat yhdistyksille ja vastaaville, jotka esittelevät toimintaansa esimerkiksi dia- tai filmiesityksin. Niin ikään kirpputorit ja lasten touhutuvat sijoittuvat luontevasti luokkiin.

Myyminen, ostaminen ja esitteleminen eivät ole ainoa tärkeä tekijä Leipäpäivässä. Vähintään yhtä suuri merkitys on tapahtuman yhteisöllisyydellä. Ihmiset ovat oppineet tietämään, että siellä on paljon muitakin.
Päivän tärkeä anti on sosiaalinen kanssakäyminen, kuulumisten vaihtaminen harvoin tavattujen tuttavien kanssa, kenties uusien kehityskelpoisten ideoiden synnyttely suuremmalla porukalla.
Tällaiset vetovoimaiset tapahtumat kasvattavat paikallista yhteishenkeä. Ne luovat myös ulospäin Liperistä myönteistä, toimeliasta kuvaa.
On viisautta huolehtia tapahtuman jatkuvuudesta ja kehittämisestä vastaisuudessakin. Peruseväät ovat erinomaiset ja ne ovat tehonneet niin hyvin, että useat tämän syksyiset myyjät, niin paikkakuntalaiset kuin kauempaa tulleetkin, varasivat jo lauantaina lähtiessään myyntipaikan ensi syksyksi.
Siitä on hyvä jatkaa.

Jatkuvuutta on, osaavien järjestäjien mukanaolo on vain varmistettava riittävän ajoissa, jotta lukemattomat tapahtuman palaset loksahtavat jatkossakin yhtä sujuvasti paikoilleen.
Tapahtumaa alusta asti luotsannut Pirkko Hyvärinen on vuodenvaihteessa siirtymässä päätoimiseksi työntekijäksi Rääkkylän puolelle. Hänen pestinsä täyttäminen ei ole ihan yksinkertaista, joten hyville suostuttelukonsteille riittää kysyntää tänä syksynä!

Vastaa