Lähileivän tuoksua

Kun Leipäpäivä syntyi Liperiin pian parikymmentä vuotta sitten, se tuli tukemaan alamäkensä aloittanutta Suvisoututapahtumaa. Todennäköisesti Suvisoudun muistotilaisuutta olisi vietetty ilman paikallista leiväntuoksua jo vuosia aiemmin. Leipä – vaikka se loppui yleensä heti ensitunteina – veti väkeä ja toi markkinatunnelmaa.

Leipäpäivää on järjestetty puolenkymmentä vuotta itsenäisenä ja uudessa paikassa koulukeskuksessa. Se on vetänyt kävijöitä erittäin hyvin, sillä parhaimmillaan on lähestytty kahden tuhannen kävijän rajaa. Rantatapahtumasta perinteenä siirtynyt ruisleipäkilpailu on säilynyt kotileipojien näytön paikkana ja samalla osoituksena leipomisen vahvasta perinteestä paikkakunnalla.

Tasokkuutta tapahtumalle on luotu teemoilla ja niihin joka toinen vuosi liittyneillä seminaareilla. Tänä vuonna teema on haettu lähiympäristöstä. Leipää metsästä on moni-ilmeinen ja puhutteleva teema, jonka mahdollisuuksia pohditaan tämänkertaisessa seminaarissa.

Se mikä Leipäpäivässä tekijöitä varmasti tänä vuonna lämmittää, on näytteilleasettajien kasvava kiinnostus. Lauantaina koulukeskuksessa nähdään ennätysmäärä osastoja (noin 70), ja se tietää yhä monipuolistuvaa tarjontaa. Kun lauantaille on luvattu vielä mukavaa syyssäätä, on yleisön suosiokin taattu.

Kaikkia mahdollisuuksia ei kuitenkaan ole vielä hyödynnetty, sen järjestäjätkin myöntävät. On pelkästään hyvä, että uusia ideoita on ja niitä mietitään jo ensi vuotta ajatellen.

Jotkut paikallisten tuotteiden valmistajat ovat vielä syystä tai toisesta sivusta seuraajia. Joku pitää tilavuokraa ennakoituun myyntiin nähden liian suurena, joku ei katso saavansa riittävän suurta tuottoa, joku ei vaivaudu jostan muusta syystä mukaan..

Kun tilanne on nyt näin hyvällä mallilla, Leipäpäivään liittyy erityisen paljon kasvun mahdollisuuksia. Näytteilleasettajan ei kannatakaan nähdä tapahtumaa yhden päivän ponnistuksena ja manata sen pienehköä tuottoa. Kyse on tuloksista pitemmällä tähtäyksellä. Se voi poikia uudenlaista yhteistyötä ja niitä eurojakin. Samalla kattavasti liperiläisestä osaamisesta kertova tapahtuma luo ympärilleen mielikuvaa osaamisesta ja paikkakunnan perinteiden arvostuksesta.

Leipäpäivän järjestäjille itselleenkin on tuttu ajatus riistateeman lisäämisestä tapahtumaan. Se voisi olla tulevan vuoden teema tai tapahtuman laajentaja jatkossakin.

Kiinnostuksesta Leipäpäivää kohtaan kertoo sekin, että tilaisuuden esiintyjistä on ollut jopa pientä tunkua. Monipuolista ohjelmaa kannattaa sitäkin tulla katsomaan. Ja äänestämään pääsee seuraavia vaaleja odotellessa – Leipää metsästä -valokuvakilpailun parhaista otoksista.

Vastaa