Tietokonetalkkari joka taajamaan

Muuttuva aika antaa aina uusia mahdollisuuksia. Myös omat käytännön kokemukset vauhdittavat ajattelemaan asioita uudella tavalla.

Tässä on kertynyt kohtuullinen määrä omakohtaista kokemusta kotitietokoneista, joilla hoitelee joitain työasioitakin. Oikeastaan mikään ei tunnu kysyvän niin paljon hermoja kuin pikkuasioilla oikutteleva ohjelma tai rauta sen ympärillä.

Eikä kaupungista ostettu palvelukaan ole aina sitä luokkaa, että kiukku heti laantuisi.
Kun koneessa saa nokan nousemaan, sitä voi huomata pyrstön tarttuneen. Ja kun on tottunut johonkin ohjelmaan tai käyttöjärjestelmään, sitä pitääkin harpata uuteen ja syventyä sen uusiin nikseihin ja vaatimuksiin. Huoltomiehen kutsuminen Liperiin maksaa, koneen kuskaaminen sinne ja nouto joskus takaisin vie aikaa, jolle olisi muutakin käyttöä.

Tietokoneongelmien kanssa painiskellessa syntyy helposti läheisyyden kaipuu: voi, kun se osaava bittinikkari olisi nurkan takana tai helposti paikalle puhelimitse saatavissa. Esimerkiksi paljon tietokoneiden kanssa seurustelevilta nuorilta löytyisi varmasti oivallus ja apu moneen ongelmaan.

Usein myyjä osaa kertoa uuden koneen parhaat puolet, mutta jostain syystä unohtaa mainita muutoksen vaikutuksista ja erityisesti edessä olevista ongelmista. Tässä puolueeton käytännön kokemus on valttia, jos sitä vain on saatavilla. Parhaat ratkaisut löytyvät juuri sen pöydän äärestä, jossa koneen kotiosoite on.

NYT kotitalousvähennyksen määrän kasvu ja perusteiden muuttuminen tarjoaa erinomaisen tavan ratkaista näitä ongelmia paikallisella tasolla.
Tietokoneiden, digiboxien ja televisioiden asennus, korjaus ja tarvittava opastus on otettu kotitalousvähennyksen piiriin – kunhan työ vain tapahtuu kotona eikä laitteita kuljeteta korjaamolle. Juuri tässä – lopultakin – nousee arvoonsa läheisyysperiaate. Kun kaikessa muussa päätöksenteko palveluineen karkaa entistä kauemmas, tässä tullaan lähelle kuluttajaa.

Joka taajamaan tarvittaisiin nyt näppäriä ja ketteriä osaajia, jotka hakisivat elinkeinoluvan ja tarjoaisivat palvelujaan. Näin palkanmaksusta tulisi avointa ja toiminnan laajuus mahdollistaisi uusien työpaikkojen syntymisen.
Jopa tällaisten tietokonetalkkarien koulutuksen aloittaminen olisi harkinnan arvoinen asia. Paljon vaatimattomampaankin tarpeeseen polkaistaan kursseja varsin lyhyellä varoitusajalla. Nyt olisi uusien avauksien aika.

Kotiseutu-uutiset on osaltaan mukana näissä talkoissa. Vakioilmoitus paikallislehden palveluksessanne palstalla tai puoli-ilmainen rivi-ilmoitussarja ohjaisi kysynnän ja tarjonnan kohtaamaan.
Lähin tukihenkilö olisi puhelinsoiton päässä ja nopeasti paikalla – ehkä viikonloppuisinkin, jolloin itsekullakin on paremmin aikaa seurustella koneen kanssa. Kenellä meistä ei ole esimerkiksi järjestämättömiä (kuva)tiedostoja, jotka voisivat olla helpomminkin löydettävissä ja käytettävissä.

Kysyntää palvelulle riittää, kun tietokone alkaa olla joka mökissä. Ja tietokoneiden määrän lisääntyessä tuen tarve tuppaa kasvamaan potenssiin kaksi.

Tarkempaa tietoa kotitalousvähennyksestä saa mm. verohallinnon nettisivulta www.vero.fi.

Vastaa