Ei anneta liian helpolla periksi

Tänä jouluna on perusteltua kysyä, pitääkö maalle tulla kaupungista asti näyttämään, miten pitäisi toimia? Ensin kuitenkin on annettava täysi tunnustus niille toimijoille, jotka loihtivat lopulta ihan hyvän joulunavauksen Liperin kirkolle.

Karelia A la Carte -hankkeen väki toi valoa synkkään syksyyn kokoamalla maakunnan ja Liperin omia tuotteita myyntiin Liperin myllylle. Tarjolla oli kohtalaisen hyvin paikallista osaamista ja väkeä oli liikkeellä avauksesta iltapimeään. Moni sai kaivattua täydennystä joulupöytänsä herkuksi tai koristeeksi – tai sitten ihan pukinkonttiin asti.

Joulunavaus – perinteisessä muodossaan – on jäänyt ensin unholaan Ylämyllyllä ja nyt kaupallinen joulu jäi marras-joulukuun vaihteessa avaamatta myös kirkonkylällä.

Kautta aikojen joulunavaustapahtumat ovat saaneet ihmiset liikkeelle kiitettävästi. Ohjelma on ollut parhaimmillaan monipuolinen, ja usein asialla ovat olleet kylätoimikunnat tai muut kylän aktivistit. Ilman toimeliaita ihmisiä ei syty edes kunnon jouluvaloja. Paikalliset kaupatkin ovat väsähtäneet parhaista vuosista, vaikka niiden panos olisi monella tavoin merkittävä – myös kaupan itsensä kannalta.

Yleinen passiivisuus tarkoittaa periksi antamista kaupungin houkutuksille, jotka kieltämättä ovat käyneet vuosi vuodelta kutsuvammiksi. Joensuuhun on rakennettu ostoskeskuksia ja -paratiiseja enemmän kuin runsaan 50.000 asukkaan keskus tarvitsee. Liittyneiden, vuoden alusta liittyvien ja muiden naapurikuntien asukkaat on varmasti listattu paisuneiden palvelujen käyttäjäkuntaan.

Maaseutupaikkakunta ei pysty kilpailemaan lelu- ja pelivalikoimallaan, mutta sieltä löytyy sellaisia käden tuotteita, joita saa kaupungista turhaan hakea.

Monen monta tarpeellista asiaa ja tavaraa löytyy hämmentävän läheltä. Hintakin on yleensä kohdallaan, etenkin kun otetaan huomioon kokonaiskustannukset ja ajankäyttö. Yhteiset joulunavaukset ovat omiaan jättämään euroja omalle paikkakunnalle, ja samalla ne tukevat tärkeimpien palvelujen ja kilpailun säilymistä.

Harva välttynee enää kokonaan lähikaupungin koukkaukselta, kun vähintään alitajunnassa kukkii kehotus reippaasta kuluttamisesta. Ei sitä pidä suureksi synniksi lukea. Markan – tai nykyrahassa euron – pyörittäminen omalla paikkakunnalla on syytä aina muistaa.

Ensi vuodeksi jää haastetta, johon nyt järjestetty joulunavaustapahtuma voi tarjota hyvän pohjan. Ajoitusta voi passata ja hakea mukaan mahdollisimman paljon paikallisia esittelijöitä ja myyjiä. Toki maakunnallisuus on jatkossakin sopiva mauste ja väriläiskä. Kaupunkilaiset tulevat vastaavasti hakemaan maseudun makuelämyksiä.

Liperissä on jo nykyisellään monipuolista omaa tuotantoa taitavista käsitöistä houkuttaviin elintarvikkeisiin ympäri vuoden. Paikkakunnalta olettaisi löytyvän eväitä pysyvämpiinkin ratkaisuihin kuin yhteen joulunavaustapahtumaan. Monessa paikassa maaseutumyymälät ovat lyöneet itsensä läpi ja pysäyttävät erikoistuotteillaan ja maanläheisyydellään niin ohilkulkijan kuin paikkakuntalaisetkin.

Vastaa