Siltaa ja potkua matkailulle

Roukahdelle on nousemassa – tai pitkälle jo noussut – hyvä esimerkki rohkeasta ja innostavasta matkailuinvestoinnista. Kapeahkoon Korkeasaareen rakennettu leveä ja tukeva 130-metrinen kävelysilta avaa uusia mahdollisuuksia erityisesti kaupungista maaseudulle suuntautuvalle matkailulle. Oma positiivinen leimansa on vielä siinä, että paikka houkuttelee monipuolisuudellaan myös nuorta väkeä ja lapsia uusien elämysten pariin.

Roukalahtelaisella yrittäjällä Arto Romppasella on omat juuret matkailukohteen maaperässä ja hyvä selkänoja Joensuussa Pielisjoen suulla toimivassa yrityksessä. Moninaisista hankkeista ja kiinnostuksesta vesistöjen hyödyntämiseen matkailumielessä tunnettu yrittäjä on laajentamassa vuosien myötä kehittynyttä tukikohtaa ja pitopalvelupaikkaa monipuoliseksi ja perinteisiin nojaavaksi kohteeksi. Se palvelee sopivasti kaikkia ikäryhmiä ja soveltuu jo nykyisellään esimerkiksi leirikoulujen pitämiseen. Koululaisten ei tarvitse luontoon ja vesistöjen ääreen päästäkseen matkata enää Ahvenanmaalle.

Omaperäisyys, ehkä omapäisyyskin, vuosien myötä toteutetuissa hankkeissa antaa matkailukohteelle oman leimansa. Ilmeisesti ensimmäisessä vaiheessa syntyi kotipiirin vanhasta navetasta oiva juhlien pitopaikka ja nyt sillan lisäksi valmistuu mantereen puolelle kappeli, jossa on kaikki mahdollisuudet pienimuotoisten tilaisuuksien pitoon. Rakennus on viimeistelyä varten valmis.

Rohkeista ideoista ja reippaasta toteutuksesta kertoo myös lasiseinillä varustettu hyvän kokoinen lauttasauna, jossa sopii pitää neuvottelupalavereita vaikkapa keskellä Pyhäselkää.

Roukahdelle syntynyt matkailukohde on oiva esimerkki siitä, ettei tulosta synny pelkästään ideoita hautomalla. Vaikka ajatus sillasta ja kappelista on ehkä itänyt tekijänsä mielessä jonkin aikaa, ei toteutusvaihe viime syksynä aloitetusta ponttonien valmistuksesta valmiiseen siltaan ole ollut pitkä. Yksityiskohtien viimeistely on jatkuva prosessi, jolla on tässä tapauksessa selkeä aikataulunsa.

Matkailukohde on suunnattu eritysesti Joensuusta laivalla ja veneillä tehtävien matkojen ja retkien osoitteeksi sekä juhlien pitopaikaksi. Aivan yhtä lailla se palvelee paikallisia retkiä ja rientoja. Ensisijaisesti palvelut lienee ainakin alkuvaiheessa tarkoitettu ryhmille ja seurueille ennakkovarausten pohjalta.

Roukalahden matkailuteossa on esimerkkiä muullekin alueen matkailun kehittämiselle. Jos tämäntyyppisiä ja toisiaan täydentäviä kohteita syntyy useita, päästään tarjomaan kiinnostavia kokonaisuuksia. Yhtenä voimavarana on ainakin kesäteatteri, mutta tämän päivän turisti kaipaa ympärivuotisia palveluja.

Usean yrittäjän verkottuminen ja kitkaton yhteistyö antaisi uusia mahdollisuuksia mm. markkinointiin. Asiakkaiden hakeminen kauempaa on aina oma taiteen lajinsa. Ensin pitää kuitenkin herätellä kunnolla oman kulmakunnan väki.

Vastaa