Polkupyörä avannosta

Lumien lähtö ja kevään tulo paljastaa ja herättelee monta asiaa. Kukat puhkeavat loistoonsa talon kupeessa ja talvella kadonneet polkupyörät löytyvät lumen tai jään alta.

Tänä keväänä silmiin osui Liperin kirkonkylällä harvinaisen paljon heitteille jätettyjä pyöriä.
Kaikki merkit viittasivat siihen, että kulkimet oli viety jostain luvatta ja hylätty sitten tienvarteen tai jorpakon pohjalle. Joensuussa joesta ongittiin viime keväänä yli sata polkupyörää. On siinä hopeankiillossa ollut kaloilla talven mittaan ihmettelemistä…

Joensuussa, jonne Liperistäkin löytyneet hylätyt polkupyörät ja muut isommat tavarat lopulta kulkeutuvat, myytiin poliisin toukokuun huutokaupassa 230 polkupyörää. Se kertoo omaa kieltään myös ihmisten välinpitämättömyydestä – ja vastapainoksi rehellisyydestä. Löytyneet tavarat kiikutetaan uskollisesti poliisin telkien taakse, mutta omista kadonneista tavaroista ei kanneta suurempaa huolta.

On suorastaan hämmästyttävä se esineiden määrä, joka jää peräämättä ja noutamatta. Kevään myötä on näiltäkin alueilta tuotu Liperin poliisin lupatoimistoon mm. silmälaseja, puhelimia ja avainnippuja. Siinä näyttelyssä kannattaisi pistäytyä, jos jotain on hukkunut teille tietymättömille.

Liperissä poliisitoimen supistukset ovat vieneet mennessään myös isompien löytötavaroiden säilytyksen, eikä paikallisella poliisilla ole kalustoa kerätä polkupyöriä teiden varsilta. Ilmoitus Joensuun päivystykseen tai löytötavaratoimistoon tuo kuitenkin jossain vaiheessa partion paikalle ja pyörät korjataan talteen.

Polkupyörän säilytysaika on kolme kuukautta. Löytäjä ei saa sitä lain mukaan tämänkään jälkeen omakseen, vaikka oikeaa omistajaa ei ilmaantuisikaan. Pyörä menee kaksi kertaa vuodessa järjestettävään huutokauppaan, ja löytäjällä on oikeus kolmasosaan pyörän myyntihinnasta.

Pienemmissä tavaroissa omistus voi tuon kolmen kuukauden jälkeen siirtyä löytäjälle. Tämä ei koske polkupyörien lisäksi kuitenkaan pankki-/luottokortteja eikä avaimia. Mikäli omistaja kukkarolle, puhelimelle tms. löytyy, häneltä odotetaan noin 10 prosentin löytöpalkkiota. Usein esimerkiksi puhelimen katoaminen muistissa olevine tietoineen ja tekstiviesteineen on taloudellista menetystä suurempi vahinko.

Vastaa