Kuntalaisten kuulemisia

Liperi kutsuu kuntaan muuttaneet kerran vuodessa yhteiseen tilaisuuteen. Uusille asukkaille jaetaan sekä sanallinen että kirjallinen tietopaketti kunnasta ja sen palveluista.

Vaikka paikalla oli tänä vuonna jonkin verran edelliskertaa enemmän väkeä, läheskään kaikille yhteinen tilaisuus ei sopinut kalenteriin. Ne, jotka tiedon ja iltapalapöydän ääreen kokoontuivat, olivat palautteen perusteella kuitenkin tyytyväisiä antiin. Kutsu koettiin kädenojennukseksi uudelta kotikunnalta.

Tähän samaan sarjaan ovat viime vuosina kuuluneet myös mökkiläistapaamiset, joista voi sanoa tulleen jo perinne. Tulevana kesänä mökkiläiset, palveluja tarjoavat yrittäjät ja kunnan edustajat tapaavat Kuoringan levähdyspaikalla. Luvassa on leppoisa tilaisuus.

Uusien kuntalaisten ja mökkiläistenkin opastaminen ja jonkinasteinen sitouttaminen paikkakunnan palveluihin on sekä asukkaille että kunnalle tulevaisuuden voimavara. Siihen kannattaa jatkossakin panostaa. Myös yrityksille on haaste saada uudet asiakkaat löytämään lähipalvelut ja käyttämään niitä.

Kunnalle ja palvelujen pyörittäjille on tärkeää saada käytännön palautetta oman toiminnan suuntaamiseksi ja kehittämiseksi. Honkalammella järjestetty asukastilaisuus kokosi voittopuolisesti Jyriin ja Ylämyllylle muuttaneita ja palautekin painottui sille suunnalle. Muihin taajamiin ja haja-asutusalueille asettuneille tuohon iltaan sattui kaiketi muita kiireitä.

Palautteessa ei noussut oikeastaan mikään asia tai epäkohta päätä ylemmäksi. Yksittäisistä toiveista nousivat esiin mm. Jyrin ja Joensuun bussiyhteyksien kehittäminen sekä kevyen liikenteen väylän rakentaminen Välikankaan kautta Joensuuhun. Jyrinkylään toivottiin jääkiekkokaukaloa ja alueelle avantouintipaikkaan. Ylämyllyn kauppapalvelujen kehittäminenkin oli toivelistalla. Päivä- ja perhepäivähoidossa todettiin puutteita nykyisellään.

Siirtymävaiheessa olevat terveyden- ja sairaanhoidon palvelut nousivat myös esiin ja hammaslääkäritarkastuksiin pääsyssä nykyistä jonotusaikaa pidettiin liian pitkänä. Listalta löytyivät katuvalojen päällä olon jatkaminen ja aurauspalvelujen parantaminen. Jyriin muuttaneet eivät kaipaa jatkossa naapureikseen kerros- eikä rivitaloja – eikä yleensäkään liian tiheää rakentamista.

Ihme kyllä, kukaan ei kaivannut Jyriin esimerkiksi elintarvikekioskia, ei pikkukahvilaa eikä muutakaan yhteistä tapaamispaikkaa. Ajan ilmiöitä varmaan sekin.

Vakituisten kuntalaisten kuulemisaika tulee sekin. Liperin kirkonkylän ja Viinijärven taajamien kehittämisriihi lienee pian lämpenemässä. Ja lokakuussa on sitten vaalien ja äänestämisen aika. Tasapuolisesti kaikille 18 vuotta täyttäneille.

Vastaa