Asuntomarkkinoilla asettumista

Kiinteistömarkkinat ovat tunnetusti herkkää aluetta. Oikean myyntiajankohdan ja käyvän hinnan löytäminen vaatii asunnon kunnon arvioinnin lisäksi myös myyntihetken markkinatilanteen tuntemista. Pienetkin signaalit voiva aiheuttaa epävarmuutta ja varovaisuutta.

Liperiin – erityisesti Jyriin ja yllättävän paljon myös haja-asutusalueille – on rakennettu ahkerasti vahvan noususuhdanteen kaudella. Helpon ja vielä jokin aika sitten tosihalvan rahan aikaan on syntynyt ennätyksellisen paljon uusia asuinneliöitä.

Rakennuskustannukset ja sitä myötä hinnat ovat nousseet kysytyillä alueilla huimaa vauhtia. Nyt merkit viittaavat siihen, että rakentamisessa, ja hinnoissakin, on tultu taitekohtaan. Tonttien kysyntä ei ole enää yhtä vilkasta kuin parina viime vuotena. Korot ovat nousseet lähes kaksi prosenttiyksikköä, mutta näyttäisivät nyt asettuneen nykyiselle kohtuulliselle tasolleen.

Ilmapiirissä on aistittavissa jonkinlaista varovaisuutta ja se heijastuu pienenä viiveenä kauppoihin. Vaikka laskusuhdanteesta ei ole varsinaisia merkkejä, kyse on puuskuttamisen jälkeisestä hengen vetämisestä. Sekä ostaja että myyjä harkitsevat ratkaisujaan hieman entistä tarkemmin.

Asuntokauppaa tehdään kuitenkin jatkuvasti eikä Liperissä ole nähtävissä ylitarjontaa. Ja kauppa käy, kun kohteen sijainti on mieluinen, kunto vähintään kohtuullinen ja hinta kohdallaan.

Tarjontaa on joka puolelta pitäjää. Esimerkiksi oikotie.fi -nettiosoitteesta löytyy parikymmentä myynnissä olevaa asuntoa. Rääkkylästä on tällä kertaa samassa osoitteessa vain yksi omakotitalo ja yksi vanha asuinkäyttöön kunnostettu koulu.

Vaikka kesämökkien hinnat ovat viime vuosina nousseet jopa asuntoja reippaammin, ylittää rantapaikkojen ja -tonttien kysyntä edelleen tarjonnan. Ilahduttavaa on myös maatilojen pihapiirien herättämä kiinnostus. Vaikka moni on joutunut luopumaan elinkeinostaan, ei asuin- ja talousrakennusten arvo ole haihtunut samantien – päinvastoin.

P.S.
Rääkkylässä on ylimääräistä päänsärkyä Niemisen tonttikauppojen lainmukaisuudesta. Päätöksistä on valitettu Kuopion hallinto-oikeuteen ja asia tulee kunnanhallituksen lausunnolle 21. tätä kuuta.

Ennakkotiedon mukaan päätös on menossa uusiksi. Kunnanjohtaja esittänee kaupan uudelleen käsittelyä mm. muotoseikkavirheiden vuoksi.

Vastaa