Maatalouden eväitä Liperissä

Liperiläisille ja koko maakunnankin väelle on tarjolla todella mielenkiintoinen viikonloppu. Wanhan ajan maatalousnäyttelyä ja jo tavaksi tullutta Leipäpäivää on valmisteltu lähes vuoden ajan ja nyt on sadonkorjuun aika.

Säätila on aina ongelma ja se määrittää monessa tapauksessa kävijöiden määrän. Tällä hetkellä tapahtuman odotusarvo on kuitenkin poikkeuksellisen korkealla. Niin isot kuin pienetkin näytteilleasettajat ovat kokeneen lauantain esilläolon Liperissä kaikkia muita tapahtumia tärkeämmäksi. Yhteenlaskettuna osastojen määrä lähentelee sataa.

Liperi on viime vuosisadalla ollut suosittu maatalousnäyttelypitäjä. Viimeisimmästä kerrasta on vierähtänyt kuitenkin puoli vuosisataa, sitä edellisestä 70 vuotta. On mukavaa, että molemmista löytyy muistelijoita, joiden tarinoihin tutustuttaa Esko Pajarinen kuvakoosteessaan. Myös näytteilleasettajilla on esillä mm. vanhaa mainosmateriaalia.

Kaiken vanhan muistelun rinnalla esitellään tietysti tätä aikaa ja tulevaa. MTK Pohjois-Karjala ja MTK Liperi tuovat oman mausteensa tapahtumaan toimintansa merkkipäiviä juhliessaan. Ohjelmassa on myös Pohjois-Karjalan Vuoden kylän julkistaminen ja palkitseminen.

Mukavassa myötäleessä oleva Leipäpäivä osoittaa entistä napakammin, ettei se tarvitse soutuja rinnalleen – elääkseen. Siitä on tullut monipuolinen ja eri ikäryhmiä koskettava lisä liperiläiseen ohjelma- ja tapahtumatarjontaan. Koululaiset on saatu kiitettävästi tutustumaan leipomisen saloihin, ja perinteinen leipäkilpailu nostaa esiin paikkakunnan perinteistä osaamista.

Tapahtuma avaa mielenkiintoisen ikkunan maatalouden ja sen liitännäiselinkeinojen nykypäivään ja menneeseen. Se kertoo tuoksuvaa kieltään myös viljan jatkojalostuksesta – esimerkiksi maistuvaksi ruisleiväksi.

On monta hyvää syytä ottaa Liperin koulukeskus ja Penttilän museon alue viikonlopun käyntikohteeksi.

Vastaa