Haasteita riittää

Viinijärven Urheilijoiden riveissä joka taholla kävi sunnuntai-iltana syvä helpotuksen huokaus, kun naisten joukkueen suora säilyminen naisten superpesiksessä varmistui.
Monen vuoden tauon jälkeen ensimmäinen kausi pesäpallon ylimmällä sarjatasolla tarjosi monella tapaa ylä- ja alamäkiä.

Nuori ja superissa tyystin kokematon joukkue selvitti oman osansa kelvosti, vaikka se ei itse asettamaansa tavoitteen asti yltänytkään. Pelaajat näet nimesivät keväällä tavoitteekseen runkosarjassa kahdeksan parhaan joukkoon pääsemisen, mikä olisi merkinnyt pelikauden jatkumista, kun tavoitellaan pääsyä mitalitaistoihin.

Nyt saavutettu yhdeksäs sija oli tälle kesälle monella tapaa paras mahdollinen sijoitus. Se turvaa paikan superissa ensi kaudeksi.
Ei tarvita hermoja ja vahvaa korvienväliä vaativia karsintapelejä sarjapaikan säilyttämiseksi. Se olisi ollut edessä, jos sijoitus olisi ollut yhdenkin huonompi.
Jos taas olisi päästy yhtä sijaa ylemmäs. edessä olisi ollut pitkiä pelimatkoja melko varmoja tappioita kokemaan. Kausi osoitti, että sarjan kärkijoukkueet ovat kaikilla osa-alueilla selvästi vahvempia kuin nuoret tulokkaat. Koska sarjan kahdeksas kohtaa runkosarjan voittajan, ei Viinijärvellä olisi juuri ollut kunniajuoksuja odotettavissa Jyväskylän Kirittäriä vastaan.
Kokemusta olisi tullut ja seuralle kosolti kustannuksia, mutta tuskin juuri muuta.

Nyt Viinijärven Urheilijoissa päästään kaikessa rauhassa suuntaamaan suunnitelmat jo tulevaan kauteen. Sekä seuralle että pelaajille on eduksi, mikäli ensi kauden joukkueen kokoonpano selviää mahdollisimman varhaisessa vaiheessa.
Tämän kesän joukkueesta valtaosa lienee kiinnostunut jatkosta; nuorilla pelaajilla riittää intoa kehittyä ja panostaa harjoitteluun, kun on kohdattu lajin kärkeä ja koettu, millä tasolla huipulla pelataan.
Jokusia vahvistuksia ulkopuoleltakin tarvittaisiin sekä etenijöiksi että mailan varteen, sillä juuri sisäpeli oli useimmissa otteluissa Viinijärven kompastuskivi.

Muutoksia on tulossa ainakin valmennuspuolelle, sillä Kimmo Kaukoranta on jäämässä kentän laidalta kehdon ääreen. Myös pelinjohtaja Ari Pennanen on ensi kommenteissaan vakuuttanut siirtyvänsä kotipesän ääreltä kolmoskatsomoon tulevana kesänä.
Seurajohdolla on haastava urakka hakea taustatueksi taitajia, jotka kykenevät kaivamaan esiin pelaajista näiden parhaat fyysiset ja henkiset resurssit.
Niin pelaajat kuin seuran johtokin tuntuivat kauden päättyessä olevan yhtä mieltä siitä, ettei heitä jatkossa tyydytä pelkkä paikan säilyttäminen superissa. Halutaan nousua sijoituksissa ylöspäin.

Seurassa toimiville ensi vuosi tuo muutenkin lisähaasteita. Naisten pesäpallon sarjajärjestelmää ollaan rukkaamassa uuteen uskoon. Super säilyy ylimpänä tasona, mutta esimerkiksi suomensarja, jossa Viinijärvellä nytkin on joukkue, katoaa.
Suomensarjan kunkin aluelohkon viisi parasta joukkuetta jatkaa tulevana vuonna naisten ykköspesiksessä, jonne Viinijärven naiset ovat jo varmistaneet paikkansa.
Viinijärvellä on siis oleva joukkue kahdella ylimmällä sarjatasolla. Se tietää taustajoukoille entistä enemmän talkoita ja toimintaa, että pakolliset kustannukset saadaan katetuiksi ja välttämättömät tehtävät hoidetuksi.
Myös paikallisia yrityksiä ja muita talouden tukijoita haastetaan tukemaan Liperin myönteistä näkyvyyttä ja ennen kaikkea nuorten tervettä liikuntaa.

Yksi merkittävä tulon lähde on yleisö. Tarvitaan värikkäitä, tapahtumarikkaita pelejä – ja mielellään voittoja, jotta yleisö viihtyy pallokentän katsomossa.
Viinijärvi-ilmiön ajan yli tuhannen hengen katsojamääriin ei vielä tänä kesänä päästy, mutta silloin harvoin kun säiden haltija antoi auringon paistaa, ylettiin jo

Vastaa