Naispalloilu hyvässä nosteessa

Liperissä astutaan tänä keväänä uuteen aikaan naisten palloilulajeissa. Viuttarille nousu pesäpallon ylimmälle sarjatasolle, superiin, merkitsee paluuta entiseen. Kuusi vuotta on haettu kokemusta ja tuntumaa alemmilta sarjatasoilta, ja nyt portti lopulta avautuu.

Ylämyllyllä Yllätyksen tytöt aukovat aivan uusia uria ja tekevät naisjalkapalloa tunnetuksi kakkossarjassa, jossa otteluiden taso ja arvostus ovat selvästi korkeammat täällä totuttuun verrattuna. Näiltä osin kunnan sisäinen työnjako on suunnitellusti voimassa, kun keskukset ja niiden urheiluseurat keskittyvät omiin lajeihinsa ja mieluummin tukevat toisiaan kuin kilpailevat keskenään. Ehkäpä siinä onkin yksi kehityksen ja tulevan menestyksen avaimista.

Molemmille nousijoille on yhteistä pelin rakentaminen nuorten varaan. Yllätyksen pelaajien keski-ikä on hieman päälle 18 vuotta, Viinijärvellä on kokemusta keskimäärin nelisen vuotta enemmän, mutta vaatimustasokin varmasti kovempi.

Viinijärvellä eletään aikaa, jolloin nousun myötä odotetaan myös kasvavia kannustajalukuja katsomoon. Mestaruus- ja mitalivuosiin verrattuna painitaan vielä kovin vaatimattomalla tasolla, mutta viime kauden viimeiset pelit loivat jo mainion pohjan myönteiselle kehitykselle.

Viime kädessä kaikki on kiinni menestyksestä, mutta molempien kannattajajoukoissa osattaneen iloita jokaisesta voitosta. Pitkästä aikaa ensimmäiseltä superpesiskaudelta ei ole perusteltua vielä odottaakaan huippumenestystä. Yhdeksikkö lähtee kentälle jalat maassa, mutta kun/jos, se osaa aina tarpeen tullen pesäpallopiikkarinsa hiekkatekonurmesta myös irrottaa, on odotettavissa ilonaiheita.

Ylämyllyn Yllätys ponnistaa ehkäpä vielä nöyremmällä mielellä uudelle sarjatasolle, jolta se lähtee hakemaan kokemusta ja sarjapaikan uusimista. Ensimmäiset harjoitusottelut ovat totuttaneet siihenkin ajatukseen, ettei tappioita kannata säikähtää; ne vain kasvattavat nuorta joukkuetta.

Tälle tasolle paikkakunnalla yltänyt naisjalkapallo kaipaa yhtä lailla tukea ja kannustusta kuin pesäpallokin. Yleisön tuella voi nuori joukkue saada ihmeitä aikaan.

Yllätyksen olisi suonut voivan pelata kotiottelunsa Ylämyllyllä, omalla areenallaan. Vaikka kentän laidalle on saatu luonnon kastumisen estämiseksi pari vessaa, ei se takaa vielä riittävää suojaa pukeutumiseen ja varusteiden säilyttämiseen. Kirkonkylän kentällä nämä asiat ovat paremmin kunnossa ja vieraillekin jää kuva kohtalaiset olosuhteet lajille tarjoavasta paikkakunnasta.

Alkava kausi on se, jonka aikana on mahdollisuus luoda kestävää perustaa sekä pesäpallon että jalkapallon sarjatoiminnalle Liperissä. Viinijärven Urheilijat ja Ylämyllyn Yllätys ansaitsevat täyden tuen joukkueilleen.

Paitsi että joukkueet ovat keski-iältään nuoria, menestys ylemmällä sarjatasolla kannustaa myös junioreita hyviin harrastuksiin ja oman kunnon vaalimiseen. Molemmissa seuroissa pidetään hyvää huolta juniorikoulutuksesta.

Vastaa