Poikkeuksellinen palotalvi

Päättymässä (?) oleva talvi on ollut monessa mielessä poikkeuksellinen. Tuskin keneltäkään on jäänyt huomaamatta poikkeuksellisen suuri asuinrakennuspalojen määrä. Ja mikä ikävintä, näissä paloissa on menetetty kymmeniä ihmishenkiä. Useimmissa tapauksissa vakuutus korvaa aineelliset vahingot, mutta ihmismenetykset ovat lopullisia.

Kun vahingot ovat aivan viime aikoina tulleet käsin kosketeltavan lähelle, odottaisi jokaisen pysähtyvän erityisesti miettimään oman kotinsa ja pihapiirinsä paloturvallisuutta.

Allekirjoittanut marssi viime viikolla kauppaan ja osti pari palovaroitinta, jo käytössä olevien täydennykseksi. Se ei monta euroa maksanut. Tällä viikolla täydensin suojausta häkähälyttimen hankinnalla. Sillä oli hintaa jo vähän enemmän, mutta kokonaisuuden huomioon ottaen investointi on kuitenkin vaatimaton.

Myös kotieläimistä voi olla arvaamaton apu ongelmatilanteessa. Aivan tuoreessa tapauksessa sisällä olleiden koirien levottomuus pelasti perheen uhkaavalta tulipalolta.

Jotenkin on jäänyt sellainen kuva, etteivät itseaiheutetut tulipalot nykyisellään syty niinkään lasten tulitikkuleikeistä. Usein esimerkiksi tupakointi sängyssä vahingoittaa muutakin kuin tupakoijan keuhkoja. Ihmisten uusavottumuus tulen käsittelyssä kaiken kaikkiaan saattaa olla yksi tekijä vahinkojen määrän kasvussa. Tuli on tunnetusti hyvä renki, mutta…

Vähintään yhtä lailla kuin paloturvallisuuden lisääminen, vahvat muutostarpeet ovat käsillä tasoristeysriskeissä. Viime vuonna ongelmat tuntuivat läheisiltä, kun rysäyksiä sattui Liperin maaperällä. Vain sokeat eivät ole huomanneet, että autojen ja junien törmäyksistä on jostain syystä tullut lähes jokaviikkoista uutismateriaalia valtakunnan tiedotusvälineissä.

Kun tasoristeyksiä ei voida muuttaa eikä poistaa hetkessä, ja kun jokaista taloa ei voida varjella tulelta ympärivuorokautisesti, pitäisi rakenteellisten muutosten suunnittelun käynnistyä välittömästi. Tuhoisiin tulipaloihin voitaisiin vaikuttaa nopeammin valistusta ja opastusta lisäämällä. Koulut ovat sekä nyt että pitkällä tähtäyksellä tärkeässä asemassa. Käytännönläheisyys on opetuksessa avainsana. Eivätkä ”kertausharjoitukset” olisi tältä osin aikuisillekaan pahitteeksi.

Voihan olla, että keinoja vahinkojen vähentämiseen ollaan jo etsimässä, mutta vielä esityksiä ei ole tuotu vakavasti julkisuuteen. Paineita on vähintään riittävästi ja haastetta riittää myös tulevalle eduskunnalle.

P.S.
Ennakkoäänestysaika on käytetty, mutta monta äänestyslippua odottaa vielä täyttäjäänsä. Sunnuntaina, virallisena vaalipäivänä, käytämme perustuslain meille suomaa oikeutta ja äänestämme eduskuntaan mahdollisimman pätevät päättäjät tulevaksi nelivuotiskaudeksi.

Vastaa