Positiivisia sivistysuutisia Liperistä

Tänä talvena on ollut valo vähissä. Ja vähissä on ollut lumikin. Eikä positiivisista uutisista Liperissä ole ollut erityistä tungosta, päinvastoin. Sivistysasiat lukion lopettamisen myötä painivat kuntalaisten mielistä pohjamudissa.

Mutta valoa on kajastanut sentään Viinijärven suunnalta. Paikkakunnan ykköskirjailija Marja-Leena Tiainen on palkittu arvostetulla Savonia-palkinnolla. Sen hän on valtakunnallisestikin merkittävänä lasten- ja nuorten kirjailijana ansainnut.

Liperiläisillä on syytä olla ylpeitä tekstintekijästään. Vaikka kaikki aikuiset, tuskin kaikki perheen pienimmätkään, tuskin ovat tutustuneet täysimittaisesti Marja-Leena Tiaisen tuotantoon, se kannattaisi tehdä.

Viinijärveläiskirjailijan teokset eivät ole tietokoneen ääressä tai kotona nojatuolissa keksittyjä. Niissä on aito itse kokemisen ja näkemisen maku. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että kirjailija kertoisi kirjasta toiseen omista kokemuksistaan. Sisällön rikkaus on tullut enemmänkin silmät ja korvat auki pitämällä.

Marja-Leena on mennyt sinne, missä käytäntö tuo teksteihin sen aidon tuoksun ja tunteen. Yhdessä kirjassa se tunne syntyy pesäpallokentällä, toisessa Tenon kalavesiltä ja kolmannessa naapurikunnan vastaanottokodin jokapäiväistä menoa seuraten jne.

Marja-Leena Tiainen on harvinaisen tuottelias kirjailija. Ensimmäinen julkaisu on vuodelta 1983. Viimeisin – Alex ja pelon aika – ilmestyi tänä vuonna ja kaikkiaan kirjoja on syntynyt kolmekymmentä kappaletta.

Liperiläiskirjailija on saanut tunnustusta aiemminkin. Ehkäpä merkittävin tähänastisista on ollut nuorten kirjailijoille jaettava Topelius-palkinto vuodelta 1999 sekä Pertsa ja Kilu -palkinto vuodelta 2002.

Voimme vilpittömästi onnitella oman alueemme kirjailijaa, joka on ollut paitsi tuottelias, myös arvostusta nauttiva. Kirjailijalle tällaiset tunnustukset merkitsevät aina kukkien ja palkintorahojen ohella lisämyyntiä.

Ja mitenkäs sitä omalla paikkakunnalla keskusteluun osallistuu, jos ei ole kirjoja lukenut. Nuorten kirjaan syventyminen aikuisten silmin saattaa olla hyvin avartava ja tarpeellinen kokemus. Itse kullekin.

Savonia-tuomaristo kuvaili Marja-Leena Tiaisen viimeisimmän kirjan tekstiä poikkeuksellisen rohkeaksi ja ajankohtaiseksi. Tuomaristo piti kirjaa uutena aluevaltauksena kokeneelle nuortenromaanien kirjoittajlle. Kyse on pakolaisnuorten tarinasta, ”johon, suomalaisnuortenkin on helppo samastua”.

Vastaa