Vain kerran neljässä vuodessa

Lähes kymmenentuhatta liperiläistä ja yli 2.500 rääkkyläläistä kuuluu luterilaiseen seurakuntaan.
Heistä äänioikeutettuja ensi viikolla käynnistyvissä seurakuntavaaleissa on Liperissä lähes 7.500 ja Rääkkylässä runsaat 2.000.
Mutta moniko aikoo vaaliuurnille?

Vaaleissa seurakuntaan valitaan kirkkovaltuusto, joka päättää kaikista keskeisistä seurakunnan toiminnoista seuraavan nelivuotiskauden aikana.
Valtuusto hyväksyy toimintasuunnitelman, jossa määritellään, mihin seurakunnan voimavaroja panostetaan minkäkin verran.
Käytännössä se tarkoittaa, kuinka paljon satsataan vaikkapa lasten päiväkerhoihin, diakoniatyöhön tai seurakunnan musiikkityöhön. Tai mitä tiloja rakennetaan tai kunnostetaan.

Seurakunta on mukana lähes kaikkien ihmisten elämässä sananmukaisesti kehdosta hautaan – kasteesta ripin ja vihkimisen kautta hautajaisiin.
Esimerkiksi Liperissä erilaisissa seurakunnan järjestämissä kerhoissa ja muissa toiminnoissa on viikottain mukana satoja lapsia, rippikoulun käy valtaosa nuorista ja diakoniatyö tavoittaa varttuneempaa väkeä vuosittain liki puolitoistatuhatta kertaa.

Seurakuntaan kuuluminen tulee useimmille itsestäänselvyytenä, siinä äidinmaidon ja kasteen ohessa.
Mutta vain hyvin harva asennoituu jäsenyyteensä aktiivisti, ajattelemalla tai peräti lähtemällä mukaan seurakunnan luottamuselimiin päättäjäksi tai toimintoihin vapaaehtoiseksi.

Tämän syksyn vaaleihin löytyi kirkkovaltuuston jäsenyyteen valmiita ehdokkaita Rääkkylässä yli kahdestatuhannesta vaalikelpoisesta alle 20, Liperissä yli seitsemästätuhannesta 53.
Nyt on alkamassa aika, jolloin kaikilla tuhansilla seurakuntalaisilla on tilaisuus terhakoitua ja käydä antamassa äänensä ehdokkaista mieleiselleen.

Heillä, jotka eivät kykene lähtemään vaalipaikoille ennakkoäänestyksen aikana tai varsinaisina vaalipäivinä, on aikaa vielä tänään ja huomenna ilmoittautua kotiäänestykseen. Puhelinsoitto oman seurakunnan kirkkoherranvirastoon riittää tuomaan vaalitoimitsijat kotiovelle.

Muut voivat valita äänenantoaikansa joko ensi viikon ennakkoäänestyksestä, joka kestää maanantaista perjantaihin tai varsinaisista vaalipäivistä runsaan kahden viikon kuluttua.
Edellisvaaleista parantamisen varaa piisaa kummassakin seurakunnassa. Neljä vuotta sitten Rääkkylässä äänioikeuttaan käytti hieman yli 18 prosenttia seurakuntalaisista, Liperissä prosentti jäi vielä alhaisemmaksi.
Valtakunnallisen vaalitunnuksen mukaan: Kanna kortesi kirkkoon – vaikuta siis omalla äänelläsi. Sen voit tehdä vain kerran neljässä vuodessa.

Vastaa