Humppa soi – nyt Liperissä

Sen minkä Liperi ehkä menettää tältä kesältä puuttuvan Suvisoudun myötä, sen ainakin osin korvaa Liperin Lavan muuttuminen lauantaina humppatanssin SM-mitalien ratkontapaikaksi. Valtakunnallinen tapahtuma tuo aivan uutta sointia ja väriä kesä-heinäkuun vaihteeseen.

Suomessa tunnetaan kyllä Seinäjoen tangomarkikinat, mutta humppatanssin vastaava tapahtuma on jäänyt ”isonveljensä” varjoon. Alku oli hyvä, ja Lappeenrannan humppafestivaali kokosi väkeä valtakunnan joka kolkasta. Sillä ei ollut kuitenkaan jostain syystä pitävää pohjaa, ja viime vuosina SM-humppaa on tanssittu lähinnä naapurissa, Hammaslahden Lemmenlavalla. Nyt on Liperin vuoro toivottaa humppakansa ja yleensä kotimaisesta tanssista ja -musiikista kiinnostuneet tervetulleiksi.

Yksi Liperin vahvuuksista järjestelyissä on valtakunnan tapahtuman mitat täyttävä lava, jota on vielä kehitelty mm. uusi harjoituslava rakentamalla erityisesti tätä koitosta varten. Siinä, kun moni tanssilava on tullut tiensä päähän ja siirtynyt muistojen joukkoon, on Liperin lava jaksanut vetää tanssien järjestäjiä ja ennen kaikkea tanssijoita vuosikymmenestä toiseen. Se on vain lisännyt muistojen määrä ihmisten mielissä. Liperin Taimi on lavaa ylläpitämällä ja kehittämällä tarjonnut tanssiväelle mahdollisuuden harrastukseen näillä leveysasteilla.

Toinen vahvuus ovat järjestäjät itse. Liperin Lavatanssijat -seurasta on tullut yllättävänkin nopeasti paitsi notkeakinttuinen, myös toimeen ripeästi tarttuva. Siinä kun moni jää jahkailemaan ison järjestämisvastuun ottamista, paistaa lavatanssijoiden toimista aito innostus. Talkooväkeä on löytynyt ja uusia ideoita syntynyt. Samalla on sytytetty uudenlaista pohjaa yhteistyölle.

Seura viettää 2-vuotissyntymäpäiväänsä huomenna, sopivasti SM-tapahtuman kynnyksellä. Jäseniä seuraan on kertynyt puolitoista sataa, joka sekin kertoo tanssiväen syttyneen tosissaan asialleen. Myös oman liitteen kokoaminen tämän lehden keskelle on osoitus aktiivisuudesta ja halusta hoitaa uskottu tehtävä hyvin.

Liperin lavan nostaminen nyt valtakunnallisen tapahtuman keskipisteeksi on paitsi arvostuksen osoitus lava- ja tanssikulttuurille, myös hyvä kimmoke jatkokehittämiselle.

Toivoa sopii, että humppaa tanssitaan kilpamielessä Liperin lavalla tulevinakin vuosina. Jos ja kun järjestelyt hoidetaan maaliin saakka mallikkaasti, toiveiden ja tavoitteiden toteutumiselle ei pitäisi isoja esteitä ollakaan. Eihän tangopaikkaakaan ole mihinkään siirrelty, kun hyvä löydettiin Seinäjoelta.

Parhaimmillaan on humpan SM-kilpailuja ollut seuramassa noin 1.400 tanssista kiinnostunutta katsojaa. Aivan näin paljon ei taitaisi Liperin lavalle mahtua, mutta useita satoja odotetaan – tanssimaan silmillään, aitosuomalaista humppaa…

Vastaa