Miekat auroiksi

KOLUMNI Huhtikuun takatalvessa ja lumisateessa tuntui jo siltä, että saammeko vielä koronan ja Putinin lisäksi riesaksemme uuden jääkauden. Onneksi sentään emme.

Pohjoinen luonto on ihmeellinen. Vaikka kevät on ollut kylmä, ruoho puskee kylmästä maasta ja koivunlehdet hiirenkorvalle vähäisessä lämmössä. Nyt narsissit, tulppaanit ja voikukat jo kukkivat. 

Viljelijät ovat päässeet kuivuutta pöliseville pelloilleen kylvämään viljaa, istuttamaan perunaa ja mansikkaa. Toivottavasti tuotantopanokset: siemenet ja lannoitteet riittävät. Toivottavasti säät ovat suosiolliset ja saadaan hyvä sato. Sillä turvataan huoltovarmuus epävarmuuteen, leipä, peruna, maito, mansikka ja liha suomalaisten pöytiin. 

Nyt omassa maassa tuotettu ruoka on vielä aikaisempaakin tärkeämpää, kun Venäjällä aurat on taottu miekoiksi ja lähdetty sotimaan Ukrainaan, maahan, joka tuottaa valtavan määrän vehnää, maissia ja öljykasveja koko maailman pöytiin. Pelloille meno tietää hengenmenoa siellä. Ensimmäiseksi nälkä iskee sodan vuoksi Afrikkaan ja Lähi-itään – ihmisiin, joilla ei muutenkaan ole juuri mitään.

Suotuisa kesä olisi tärkeä siksikin, että ruoka riittäisi viljelijöidenkin pöydässä. Entistä pienempi joukko viljelee entistä suuremman väen ruoan entistä ahtaammassa taloudellisessa tilanteessa. Ruoan kuluttajahinnan ennustetaan nousevan kymmenkunta prosenttia, mutta entä, kun ruoan tuottamisen kulut eli esimerkiksi lannoitteiden ja polttoaineiden hinnat ovat nousseet kaksinkertaistuneet. Tuottajahinnat tuskin koskaan nousevat niin paljon.

Jos viljelijät kannattavuusongelmien vuoksi pistävät rukkaset naulaan, ruoan tuottajia on entistä vähemmän ja Suomessa ollaan entistä enemmän ulkomailta tuodun ruoan varassa. Ikävämpi ajatus, kun ison itäisen naapurin aikeista Nato päätösten venyessä Turkin vastarinnan vuoksi ei ole takeita. Tärkeät satamat ovat sopivasti naapurin ulottuvissa.

Tässä yhtälössä kuluttajien rooli on ostaa suomalaista ruokaa, kun sitä vielä on tarjolla. Oma roolinsa on kaupalla ja pankeilla, joiden pitää luopua huikeista voitoistaan ruokaturvan säilymisen vuoksi.

Tärkeintä olisi saada rauha Ukrainaan. Miekat pitää takoa auroiksi.

Vastaa