Rakkautta on rajat

KOLUMNI Jos yhdenkin nuoren äiti tai isä lukee tämän ja alkaa kantamaan aiempaa enemmän huolta jälkikasvunsa tekemisistä, en kirjoittanut tätä turhaan. Jos yhdenkin teinin vanhempi poistuu mukavalta sohvalta ulkoilmaan tutustumaan nuorten puuhasteluun, kannatti pukea hetkeksi kukkahattu päähän.

Viikko, kuukausi, vuosi ja sukupolvi toisensa jälkeen hämmästelemme nuorison saavutuksia ja sankaritekoja. Huomiohakuisuutta, kokeiluja ja näyttämistä, sanotaan. Kuuluu ikään, mutta rajat on rakkautta. Liperissä nuorten ajanviettoon liittyviin haasteisiin on tartuttu lukuisilla yhteisillä tuokioilla, joissa keskustelemassa on ollut milloin elinympäristöpalveluiden tekijöitä, viime perjantaina nuorisotalolla vierailivat Myllärin yrittäjät.

Tämä keskustelukulttuuri on hieno asia, kunhan paikalla vain olisi mahdollisimman paljon asianosaisia. Yhdessä voidaan tehdä päätöksiä, jotka pitävät. Nuoret kuitenkin varttuvat sen verran nopsaan, ettei suunnitelmien päälle soisi kasvavan sammalta. Nyt hankkeita jo pikku hiljaa edistämään!

Kun nuorilla ei ole sitä kuuluisaa oma paikkaa ulkosalla, he parveilevat milloin missäkin ja yleensä aina jonkun tiellä. Joukossa tyhmyys tiivistyy, kun porukasta ei löydy sitä rohkeaa sanomaan: ”Hei kaverit, tuo on ihan tyhmä juttu.” Ja se tuo on siis milloin jonkun paikan hajottamista tai sotkemista, milloin kielletyissä paikoissa ajamista erilaisin kulkuvälinein tai ala-arvoista huutelua.

Viikko sitten nuorten luokattoman huono ja toista tuntia kestänyt käytös johti siihen, että allekirjoittaneen oli soitettava virkavalta muuan vihreälle kentälle. Ja tarkennettakoon, että nuoriso on varmasti tervetullut niin kauppakeskukseen kuin urheilupaikoillekin, kun käytös on toisia ja toisten omaisuutta kunnioittavaa.

Ilokseni olen saanut huomata, että moni teini-ikäisen vanhempi on löytänyt lenkkeilemään nuorten suosimille mestoille. Ennaltaehkäisevä kiinnostuminen on huomattavasti miellyttävämpää kuin löytää itsensä keskustelemasta poliisin kanssa tai siivoamasta nuorensa kanssa tämän sotkuja.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *