Hiihtäjät tehdään kesällä

Vanhan sanonnan mukaan hiihtäjät tehdään kesällä. Kesän aikana luodaan kuntopohjaa, jotta kestää syksyn kovemman harjoittelun ja talven kilpailukauden. Kesäkaudella harjoittelu on jopa monipuolisempaa kuin talvella, jolloin pääpaino on hiihtämisessä ja jalkalenkit jäävät vähemmälle. Maastohiihto on siitä hyvä laji, ettei ole niin paljon merkitystä, mitä kesällä tekee, kunhan tekee sen laadukkaasti. Jotkut juoksevat suuren osan harjoituksistaan, kun taas toiset pitävät pääpainon rullahiihdossa ja pyöräilyssä jalkojen säästämiseksi rasitusvammoilta.

Minulle mieluisin kesäharjoittelumuoto on rullahiihto. Kesän tullen on mukava vaihtaa hiihtotrikoot shortseihin ja lähteä hiihtämään. Rullahiihto on lajinomaisinta harjoittelua kesäaikaan ja se kehittää myös ylävartalon lihaskestävyyttä. Jokainen innokas hiihdon harrastaja voi harjoitella myös kesällä vaikka rullaluistimilla ja hiihtosauvoilla. Sauvoihin kannattaa vain vaihtaa rullahiihtoon soveltuvat piikit sompien tilalle. Jos rullahiihdosta innostuu enemmän, voi harkita rullasuksien hankkimista. Perinteisen rullilla tasatyönnön lisäksi onnistuu myös vuorohiihto. Pitopyörät takaavat ylämäkiin täyspidon eikä voitelusta tarvitse huolehtia kuten talvella. Vapaan rullasukset puolestaan ovat rullaluistimia hitaammat ja hiihtotekniikka on hyvin lähellä talvista suoritusta. Rullasuksilla hiihdettäessä on vain pidettävä mielessä, että pysähtyminen ilman jarruja ei ole helppoa.

Liperissä hiihtäjille on loistavat kesäharjoitteluolosuhteet. Suomessa on vain muutama rullahiihtoharjoitteluun soveltuva rullarata. Me pohjoiskarjalaiset ja etenkin liperiläiset hiihtäjät olemme etuoikeutettuja, koska Pärnävaaralla on jopa Suomen paras rullahiihtorata. Viime syksynä keskusteltaessa Pärnävaaran toiminnan lakkauttamisesta ymmärsin, kuinka tärkeä merkitys sillä onkaan alueen kilpahiihtäjille, hiihdon harrastajille, retkeilijöille ja lapsiperheille. Rullaradan lisäksi Pärnältä lähtee kymmeniä kilometrejä latupohjia ja polkuja. Pärnävaaran toiminnan jatkuminen on siis merkittävää urheilijoille ja kuntoilijoille, kiitokset tästä erityisesti Liperin kunnalle.

Ystäviltä kuultujen hyvien kokemusten ja valmentajan suositusten perusteella olen jo pidemmän aikaa haaveillut maastopyöräilyn ottamisesta osaksi kesäharjoittelua. Pyöräily toisi mukavaa vaihtelua juoksun, kuntosalin ja rullahiihdon rinnalle. Lisäksi maastopyörällä pääsisi pieniä polkuja pitkin vauhdikkaammin ja pidemmälle kuin jalkaisin. Maastopyöräily olisi varmasti jokaiselle kokeilemisenarvoinen harrastus kesälle.

Liikunnallista kesää rullilla, pyörällä tai muulla sinulle sopivalla tavalla!

Vastaa