Sääennustajan ennustus meni huti

Jos tänä kesänä on ollut kuivaa, niin tilanne oli hyvin erilainen 44 vuotta sitten. Tuolloin Kotiseutu-uutiset kirjoitti, että heinäkuussa oli satanut kuukauden 25. päivään mennessä 137 millimetriä Liperin ja Rääkkylän seuduilla. Lukema mitattiin Onttolassa ilmatieteellisen keskuslaitoksen säähavaintoasemalta.Uutinen toi ilmi, että vuotta aikaisemmin puolestaan oli ollut varsin kuivaa, sillä heinäkuussa 1973 oli satanut vain 16 millimetriä.
Juttuun oli haastateltu Liperin Paloniemestä kotoisin olevaa säätietäjä Heikki Hiltusta, jonka ennustus heinäkuun säästä oli mennyt pieleen. Uutisen mukaan Hiltunen oli ymmällään siitä, että heinäkuu olikin sateinen, kun hän oli ennustanut kuivaa kesää.
– Sadekesän merkki on aina ollut se, että pihlajissa on ollut paljon terttuja. Tämä kesä on sadekesä jos mikä, mutta pihlajat ovat täysin vailla terttuja. Viime talvisten merkkien mukaan nyt piti saada hyvä kesä, sillä lumet ja jäät sulivat pikkuhiljaa kuivien ilmojen vallitessa, hän kummaksui uutisartikkelissa.
– Vaikea sitä on luojan oikkuja mennä ennustelemaan.
Hiltunen heitti vielä terveisensä naapuripitäjään Heinävedelle niin ikään sääennustajana tunnetulle Kerman Kallelle eli Kerman sulkumestarina työskennelleelle Kalle Pakariselle, että hän ei näyttänyt tietävän ilmoista sitäkään vähään. Samat terveiset lähtivät radion ja television säätieteilijöille.
Hän arvelikin, että ydinkokeet ovat sotkeneet luonnolliset ilmavirtaukset, jonka seurauksena heinäkuusta tuli hänen ennnustuksensa vastaisesti sateinen.
Mitä mahtaisi Hiltunen ajatella viimeisen muutaman vuoden sääilmiöistä?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *