Ratapenkkojen tuntumasta kaadetaan puustoa – Palvelee perhosia ja turvallisuutta
Kuopiontien ja junaradan välisestä maastosta raivataan puita tammikuussa. Poisto parantaa uhanalaisten lajien elinolosuhteita sekä parantaa myös turvallisuutta, kun kaatumisvaaraassa olevaa puustoa poistetaan. Joitain suuria maisemamäntyjä sekä pihlajia ja katajia pyritään kuitenkin säästämään.
Liperin ratapenkat tarjoavat monelle uhanalaiselle hyönteislajille sopivan avoimia ja paahteisia elinympäristöjä, jotka ovat monesta paikoin kadonneet rakentamisen ja tehostuneen metsätalouden sekä metsäpalojen vähentymisen myötä. Paahdeympäristöä varjostava puusto on päässyt kuitenkin kasvamaan liian suureksi.
Liperin radanvarren paahdelajistoon kuuluu muun muassa äärimmäisen uhanalainen perhonen, muurahaissinisiipi. Lajia on tavattu Suomessa Liperin lisäksi Taipalsaaressa, jossa viimeinen havainto on tehty vuonna 2022.
– Muurahaissinisiiven toukan tarvitsemaa ajuruohoa männikössä kasvaa, vaan puiden varjostamana se ei leviä eikä juuri kuki, perhosasiantuntija Ali Karhu huomautti viimeisimmässä Kotiseutu-uutisten numerossa.
Vuonna 2009 tehty Joensuun seudun radanvarsien hyönteisselvityksessä todettiin, että Kuorinka–Ylämylly-välinen rataosuus on hyönteislajistoltaan valtakunnallisesti arvokas ja elinympäristö vaatii säännöllisiä hoitotoimia.
Viinijärven ja Ylämyllyn väliselle ratapenkalle rajattiinkin neljä suojelualuetta, joiden kohdilta puustoa ja vesakkoa on pyritty raivaamaan, maanpintaa kuorimaan ja vieraslajeja kuten lupiinia torjumaan.
Seitsemän kilometrin poistoalue sijoittuu Käsämän ja Honkalammen välille ja se on Väyläviraston hallinnoimaa aluetta. Raivaus aloitetaan loppiaisen jälkeen ja hakkuut sijoittuvat viikolle kolme.
Kommenttien kirjoittaminen edellyttää että olet kirjautunut.