Työllisyyden uudistus vuoden vaihteessa

Vuoden vaihteessa julkiset työvoimapalvelut siirtyvät valtiolta kuntien järjestettäväksi, mikä tarkoittaa TE-toimistojen lakkautumista. Pohjois-Karjalassa muutos tarkoittaa, että palvelut tuottaa kuntien muodostama Pohjois-Karjalan työllisyysalue. Sen vastuukuntana on Joensuu.

– Meillä on iso hyöty siitä, että hyvinvointialue ja työllisyysalue on sama. Myös ammattioppilaitos toimii samalla alueella, työllisyyskoordinaattori Marjatta Rummukainen yrittäjille suunnatussa tilaisuudessa Ylämyllyllä.
Työllisyyspalveluista tulee uudistuksen myötä osa jokaisen kunnan peruspalveluja, jotka pitäisi tuottaa valtionosuuksilla. Palvelupisteissä olevilta tutuiksi tulevilta ohjaajilta työttömät saavat neuvontaa työnhakuun sekä osaamisensa kehittämiseen.
Yritysasiakkaille tarjolla on apua työntekijöiden rekrytointiin, jonka myötä Liperiin saadaan yksi oma henkilö työskentelemään.
Kunnilla on myös mahdollisuus palkata ylimääräistä työvoimaa omalle pisteelleen.
Siirrossa on kyse isosta muutoksesta, kun alueella aloittavat 153 työntekijää saavat noin 10 000 työtöntä niin sanotusti yhdessä yössä hoteisiinsa.
Info-tilaisuudessa kävi selväksi, että yrityksille tärkeintä on saada tarvitsemaansa osaavaa työvoimaa mahdollisimman nopeasti. Tähän liittyy esimerkiksi ennakointi koulutusten järjestämisessä ja toisaalta huvin vuoksi kouluttautumisen väheneminen.