Viinijärven koulun lämmittäjäksi suunnitellaan maalämpöä – Investointikustannukset nousevat

Viinijärven koulun lämmitysjärjestelmäksi on valikoitumassa maalämpö. Se ei kuitenkaan isona investointina mahdu valtuuston hyväksymään kokonaiskustannusten raamiin.

Pellettijärjestelmän oli arvioitu olevan investointina neljännesmiljoonan, mutta tarkempien selvityksen mukaan pellettijärjestelmä kustantaa 353 000 euroa. Maalämmön rakentamiskustannukset ovat 660 000 euroa.

Maalämpö tulee kuitenkin pitkällä aikavälillä huomattavasti edullisemmaksi. 25 vuoden aikana maalämpöjärjestelmän energia- ja huoltokustannukset on arvioitu olevan noin 228 000 euroa, kun taas pellettiä kattilaan olisi työnnettävä yli 1,9 miljoonan euron edestä. Kokonaiskustannuksiltaan maalämpö olisi 25 vuoden aikana 1,4 miljoonaa euroa halvempi.

Maalämmön puolesta puhutaan myös siksi, että se edistää Liperin kestävän kehityksen ohjelmaa ja Hinku-kunnan tavoitteita.

Koulun pihalle rakennettaisiin 32 maalämpökaivoa ja kanaalit. Pellettivaihtoehdossa rakennettaisiin uusi lämpökeskus.

Vastaa