Joka viides vuodenalku yhtä pakkasella

Vaikka äkkiseltään pakkanen purevalta tällä viikolla tuntuukin, poikkeuksellisen alhaalle elohopean ei tällä viikolla ennakoida painuvan. Tällä vuosituhannella vuoden alkua on hytistelty näin kylmissä oloissa neljänä aiempana loppiaisviikkona.

Kaikkein kylmintä tällä vuosituhannella on tammikuun alussa ollut vuonna 2003. Tuolloin Joensuu-Liperin lentoaseman mittauspisteellä kirjattiin vuoden ensimmäisenä päivänä alimmillaan 38,3 pakkasasteen lukemat. Joulun 2002 jälkeen alkanut pakkasjakso kesti tuolloin yli kaksi viikkoa, vaikka vuorokauden ylimmäksi lämpötilaksi kirjattiinkin välillä huomattavasti korkeampia lukemia.

Vajaan 30 asteen pakkasia on ollut myös vuosina 2010, 2016 ja 2017 loppiaisen tietämillä.

Nollakelissä tai korkeintaan alle kahden asteen pakkasessa vuosi on alkanut keskimäärin noin joka kolmas kerta. Esimerkiksi 1.1.2023 korkein lämpötila oli 3,0 astetta ja alhaisin -2,7 astetta.

Kuluvalla viikolla ennusteet sanovat, että lämpötila laskee 30 pakkasasteeseen tänään keskiviikkona. Perjantaina sää lähtee lauhtumaan hieman ja lauantaina loppiaislenkin pääsee tekemään jo alle 20 asteen lukemissa. Sunnuntaina pakkanen voi poltella kuitenkin nenänpäätä, sillä ennusteiden mukaan pieni tuulenvire lisää kelin purevuutta. 

Jo eilen tiistaina ulkoilma tuntui erityisen kylmältä, sillä ilmassa oli kosteutta runsaasti. Tuolloin todistettiinkin erikoista sääilmiötä, kun paukkupakkaskelissä ei paistanutkaan aurinko, vaan taivaalta sateli lunta.

Vastaa