Puutiaisaivotulehdukseen rokotepyyntö sähköisesti

Puutiaisaivotulehdusta eli puutiaisaivokuumetta vastaan annettava rokote on nyt mahdollista pyytää sähköisesti Siun soten verkkoajanvarauksen kautta. Rokotusta suositellaan, jos asuu pysyvästi tai pitkäaikaisesti kansalliseen rokotusohjelmaan kuuluvilla riskialueilla.

Omakustanteista rokottautumista Siun sote suosittaa tällä hetkellä Tohmajärvellä sekä Joensuun Niinivaaralla ja Hukanhaudalla luonnossa liikkuville ja mökkiläisille. Rokotusta suositellaan myös, jos liikkuu muutoin Joensuussa luonnossa yli neljän viikon ajan kesällä.
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos seuraa TBE-tapausten määriä kuntakohtaisesti. Liperissä todettiin viime vuonna yksi TBE-tapaus. Joensuun alueella tapauksia oli viime vuonna kolme, Rääkkylässä nolla.
Punkkien levittämä TBE-virus tarttuu jo muutamassa minuutissa virusta kantavan punkin pureman jälkeen. Sen vuoksi päivittäin tehtävä punkkitarkastus ei estä viruksen tarttumista, vaan punkeilta on pyrittävä suojautumaan. Kyse on vakavasta sairaudesta, sillä isolla joukolla tauti etenee keskushermostotulehdukseksi.
TBE:tä yleisempi punkin levittämä tauti on borrelioosi. Sen aiheuttaman bakteerin tarttuminen ihmiseen kestää yleensä 1–2 vuorokautta, joten punkkitarkastus on paras keino borrelioosin ehkäisemiseen.

Vastaa