Kirkon vaalikone kertoo Liperin olevan vanhoillisempi
Suomen evankelis-luterilaisen kirkon nettisivuilla on julkaistu vaalikone, josta saa vinkkejä marraskuun seurakuntavaalien äänestyspäätöksen tekemiseen.
Vaalikoneeseen vastasi valtakunnallisesti hieman yli puolet ehdokkaista, kun taas Liperissä prosentti oli huomattavasti korkeampi. Liperin seurakunnan 39 ehdokkaasta 30 on liperiläisiä, joista 19 vastasi vaalikoneeseen.
Rääkkyläläisistä viidestä ehdokkaasta vaalikone kertoo kolmen ehdokkaan ajatuksista.
Liperin seurakunnassa ehdokkaat panostaisivat enemmän erityisesti nuoriin ja heikompiosaisten auttamiseen. Seuraavaksi eniten panostuksia toivotaan oikeudenmukaisuuden edistämiselle yhteiskunnassa sekä lapsiin. Muutamat mainitsivat jumalanpalveluselämän ja rukouksen sekä julistamisen ja uskoon kutsumisen, vanhukset sekä musiikki- ja kulttuuritoiminnan.
Rääkkyläisvastauksissa nuoret ja vanhukset huomioitiin eniten.
Kirkon muutostöille kyllä
Yksi suurista liperiläispäätöksistä on pääkirkon salin muutostyöt, joilla voitaisiin mahdollistaa kahvion rakentaminen kirkon takaosaan. Vastanneista 19 ehdokkaasta 17 kannattaa kirkkotilojen käytön monipuolistamista. Kalle Konttinen ja Lea Kortelainen eivät ehdotukselle lämpene.
Rääkkyläläisistä Sabrina Turuselle ja Jarmo Rädylle kirkkotilojen muutokset sopivat, Kaisa Haloselle eivät niinkään.
Kun ehdokkaita pyydettiin laittamaan autettavat tärkeysjärjestykseen, ensimmäiseksi kipusi seitsemällä ehdokkaalla perheiden tukeminen kriiseissä. Useissa vastauksissa tärkeimmäksi nostettiin yksinäisten ja sairaiden auttaminen.
Suomessa on sukupuolineutraali avioliittolaki. Seitsemän liperiläisvastaajan mielestä kirkon tulisi vihkiä avioliittoon myös samaa sukupuolta olevat, kymmenen oli tätä vastaan ja kaksi ei osannut vastata kysymykseen.
Rääkkylässä kaksi kolmesta ehdokkaasta kannatti vihkimistä, yksi vastusti voimakkaasti.
Valtakunnallisessa vertailussa Liperissä ollaan niin sanotusti vanhoillisia, sillä vaalikoneen kaikista vastaajista 54 prosenttia kannattaa samaa sukupuolta olevien kirkollista vihkimistä.
Vastaajat joutuivat kertomaan kaksi tärkeintä syytä, miksi he kuuluvat kirkkoon. Yleisimmiksi syiksi liperiläisten vastauksissa mainittiin lähimmäisenrakkaus ja kirkon arvot sekä henkilökohtaisen uskon tärkeys. Seuraavaksi yleisimpiä syitä olivat kirkon järjestämä toiminta, kaste, kummius, vihkiminen ja hautaan siunaaminen sekä juhlapyhien perinteet ja kulttuurihistorian ylläpitäminen.
Rääkkylässä vastaajat liputtivat tärkeiksi syiksi kastetta, kummiutta, vihkimistä ja hautaan siunaamista.