Pelastuslaitos muistuttaa puulämmitykseen liittyvistä riskeistä
Pohjois-Karjalan pelastuslaitos muistuttaa monista puiden polttamiseen liittyvistä riskeistä ajassa, jolloin ihmiset ovat intoutuneet kotinsa lämmittämisestä haloilla.
– Ihmiset ottavat käyttöön tulisijoja, joita ei ole välttämättä käytetty vuosiin ja lisäksi haalitaan suuria määriä polttopuuta, jolle ei välttämättä ole soveltuvaa sijoituspaikkaa tontilla, pelastuslaitos huomioi.
Pelastuslaitos muistuttaa, että polttopuuta ei pidä varastoida asuinrakennuksen seinustalla, koska se aiheuttaa tulipaloriskin ja voi myös vaurioittaa seinän rakenteita. Autotallit tai muut ajoneuvosuojat eivät myöskään ole polttopuuvarastoja.
Sisällä asuinrakennuksessa ei saa paloturvallisuusmääräysten mukaan säilyttää kiinteää polttoainetta enempää kuin 0,5 kuutiota, jollei sitä säilytetä erillisessä osastoidussa varastointiin tarkoitetussa tilassa.
Jos tulisija on ollut käyttämättä yli kolme vuotta, se tulee nuohota ennen käyttöönottoa. nuohooja tarkistaa tulisijojen, hormin ja piipun kunnon, mikä auttaa välttämään hormin tai tulisijan vaurioista aiheutuvat tulipalot. Nuohooja osaa myös tarvittaessa opastaa tulisijan käyttäjiä tulisijan oikean ja turvallisen käytön suhteen.
– Muutoin nuohoukset tulee suorittaa asuinrakennuksissa vuosittain ja vapaa-ajan kohteissa kolmen vuoden välein. Vastuu huolehtia kiinteistön nuohouksesta on omistajalla tai haltijalla.
Puun tehokas ja vähäpäästöinen polttaminen vaatii korkeita lämpötiloja. Riittävän korkea palamislämpötila saavuttaminen edellyttää palamisilman saamista sekä huonetilaan että tulipesään. Ongelmaksi voikin muodostua puuttuvat korvausilmaventtiilit ja siten riittämätön korvausilman saanti asunnossa. Tällaisessa tapauksessa ilma tunkeutuu asuntoon rakennevuotoina, jolloin lattianrajassa tuntuu vetoa ja lattiat ovat kylmät. On siis tärkeää saada riittävästi korvausilmaa tilaan tulisijaa käytettäessä.
– Esimerkiksi takka vaatii palaessaan ilmaa yli 20 litraa sekunnissa, tiedotteessa huomautetaan.
Paljon tulisijojen ja hormien vaurioista sekä niistä alkunsa saaneista tulipaloista johtuu ihmisten toiminnasta ja tulisijojen väärästä käytöstä.
– Tiedätkö, kuinka kyseistä tulisijaa käytetään oikein, onko nuohous ja tuhkien poisto suoritettu, onko korvausilma riittävä ja mitä ilmaventtiilejä tulee avata ja sulkea lämmityksen aikana sekä savupeltien käyttö tulisijan ja hormin osalta?
Tulisijojen eniten vaatima huoltotoimenpide on tuhkan säännöllinen poistaminen. Liika tuhka voi esimerkiksi estää palamisilmaa jäähdyttämästä arinaa, joka tällöin helposti vääntyy pilalle. Tuhkan poisto ja varastointi tulee myös suorittaa turvallisesti. Tähän tarkoitukseen pelastuslaitos suosittelee hankkimaan kannellisen, palamattoman tuhka-astian.