”Pojat kantavat mukanaan teräaseita” – Huolestuttava roadman-ilmiö näkyy nuorten keskuudessa Liperissä
Nuorten keskuudessa tehdyt rikokset ja väkivallan teot ovat yleistyneet Suomessa huolestuttavasti. Vakavimmat väkivallanteot ovat johtaneet pahimmissa tapauksissa jopa kuolemaan. Liperin seudulla on onneksi vältytty pahimmilta teoilta. Seudulle on kuitenkin levinnyt osin sosiaalisen media kautta niin sanottu roadman-ilmiö.
Alkujaan roadman on brittiläinen termi kadunkulkijasta, joka ansaitsee tulonsa tekemällä rikoksia.
Haastattelimme Liperin seudulla asuvaa nuorta, joka kertoi, mitä heidän maailmassaan tällä hetkellä tapahtuu. Haastateltu nuori asuu Liperissä ja hän on 15-vuotias.
Nuori kertoi maailmanlaajuisesta roadman-ilmiöstä, joka on rantautunut myös Liperiin.
– Tosi monella on joku teräase aina mukana. Se kuuluu siihen roadman-juttuun. Lähinnä pojat kantavat veitsiä mukana ja tekevät kaikkea tyhmää.
– Kyllä päihteitäkin käytetään. Pääosin alkoholia, mutta kyllä huumeitakin pyörii, lähinnä kannabista ja joitain lääkkeitä. Jotkut kaupittelevat esimerkiksi tarkkaavaisuushäiriöön tarkoitettuja lääkkeitä. Porukoissa on yleensä aina joku vähän vanhempi, täysi-ikäinen mukana, nuori kertoo.
Nuoristyö ei ole havainnut roadman-ilmiötä
– En ole aiemmin kuullut ilmiöstä, enkä havainnut sitä nuorisotalolla. Erittäin hyvä, että asia nousee esille, niin osaamme kohdistaa havainnointia oikeisiin paikkoihin, toteaa vapaa-aikaohjaaja Petri Raatikainen.
Raatikainen tunnistaa riskin, joka liittyy teräaseen kantamiseen.
– Jos nuorella on mukana teräase, niin myös sen käyttämisen kynnys on todella paljon alhaisempi kuin jos sitä ei ole. Valtakunnallisesti katsottuna tästä on ollut viime aikoina todella surullisia esimerkkejä.
Ylämyllyn nuorisotalon arjessa noin seitsemän vuotta mukana ollut Raatikainen huomaa, jos nuorten keskuudessa on jotain vipinää menossa.
– Nuoret osaavat vain valitettavan hyvin peitellä tekemisiään. Nuoret tietävät hyvin, että mitkä asiat kuuluvat nuokkari-miljööseen ja mitkä eivät.
Raatikaisen mukaan nuorten päihteiden käyttö huomataan vasta käytön jälkeen.
– Nuokkarin tiloissa tulee muutamia kertoja vuodessa tilanteita, että alkometrin viisari värähtää. Olen kuullut, että nuoret käyttävät toistensa ADHD-lääkkeitä saadakseen päänsä sekaisin.
– Nuorten keskuudessa kuulee paljon asioita, joista ei välttämättä tiedä, että minkä kokonaisuuden osia ne ovat.
Ylämyllyn monitoimitalon pihalta löytyi viime viikolla käytettyjä neuloja. Monitoimitalossa toimii nuorisotalon lisäksi myös päiväkoti.
Raatikainen kantaa suurta huolta Ylämyllyn monitoimitalon pihalta löytyneistä neuloista.
– Tämä on asia, mikä pitää ottaa vakavasti. Varsinkin, kun emme tiedä neulojen alkuperää, Raatikainen huomauttaa.
Liperin koululla työskentelevä koulunuorisotyöntekijä Miia Nivala toivoo, että nuoret toisivat roadmanin kaltaiset asiat esille myös nuorisotyölle. Nivala ei ole itse törmännyt roadman-ilmiöön.
– Koen, että nuorilla on aika korkea kynnys kertoa näistä asioista.
Päihteistä nuoret puhuvat Nivalan mukaan kuitenkin avoimesti.
– Heiltä täytyy vain kysyä suoraan. Työssäni olen törmännyt nuorten päihteiden käyttöön. Enimmäkseen kyse on alkoholista, tupakasta ja nuuskasta.
Nivalan kokemuksen perusteella huumeet eivät näy ainakaan laajasti Liperissä alaikäisten arjessa.
Nivala kuitenkin huomauttaa, että kaikki nuoret eivät välttämättä puhu kokemuksistaan ja kokeilustaan.
Etsivä nuorisotyöntekijä Pauliina Sormunen työskentelee nuorten aikuisten (18–25-vuotiaiden) parissa.
Nuorten aikuisten keskuudessa hän ei ole törmännyt Roadman-ilmiöön. Hän kuitenkin tunnistaa sen tosiasian, että valtakunnalliset ilmiöt leviävät myös Liperiin.
– Miltei kaikki valtakunnalliset nuoriin liittyvät ilmiöt näkyvät jollakin aikataululla myös meillä. Emme ole todellakaan eristyksissä. Sosiaalisen median kautta ilmiöt leviävät nopeastikin.
– Huumeiden, kuten kannabiksen ja lääkkeiden käyttö ja myynti ovat asioita, jotka ovat näkyneet tälläkin seudulla jo vuosia, Sormunen kertoo.
Kommenttien kirjoittaminen edellyttää että olet kirjautunut.