Viherlaakson ja Viherpolun toiminta jatkuu ainakin lokakuun loppuun saakka

Itä-Suomen aluehallintovirasto keskeytti maanantaina tehostetun palvelukotiasumisen Rääkkylän Suojakotiyhdistyksen Viherpolun ja Viherlaakson toimintayksiköissä. Päätös ei koskenut Viherlaakson ilmoituksenvaraista, kehitysvammaisille suunnattua päivätoimintaa.

Tämä ei kuitenkaan tarkoita palvelukotitoimintojen päättymistä, sillä Siun sote ja Terveystalo ovat ottaneet toiminnot vastuulleen.

– Varmistamme yhdessä Terveystalon kanssa, että yksiköiden toiminnan, asukkaiden palvelujen sekä henkilökunnan työsuhteiden jatkuvuus turvataan tässä akuutissa tilanteessa, kertoo toimialuejohtaja Eija Rieppo Siun soten ikäihmisten palveluista.

Palvelukotien toiminnan johtovastuu on siirtynyt toistaiseksi Suojakotiyhdistykseltä Siun sotelle, joka nimesi yksiköihin vastuullisen palveluesimiehen viime viikolla. Rääkkylässä sosiaali- ja terveyspalvelujen tuottajana toimiva Terveystalo puolestaan nimeää yksiköihin sairaanhoitajan ja vastaa yksiköiden riittävistä lääkäripalveluista. Nämä järjestelyt ovat voimassa lokakuun loppuun saakka ja jatko suunnitellaan aluehallintoviraston päätösten mukaisesti.

Palvelukoti Viherlaaksossa ja Viherpolussa asuu sekä ikäihmisiä että kehitysvammaisia. Asukkaita palvelukodeissa on tällä hetkellä yhteensä 28.

Rääkkylän mittakaavassa Viherpolku ja Viherlaakso lukeutuvat merkittäviin työllistäjiin.

Taustalla huoli turvallisuudesta

Aluehallintoviraston tekemän tehostetun palveluasumisen keskeytyspäätöksen taustalla oli huoli asukkaiden turvallisuudesta.

– Tehostetun palveluasumisen asukkaiden turvallisuutta ei ole turvattu riittävällä tavalla yöaikaan. Huumausaineita sisältävien lääkkeiden säilytyksessä on ollut puutteita ja yksikössä ei käy lääkäriä eikä vuosittaisia lääkärintarkastuksia ole tehty. Hoito-, palvelu- ja kuntoutussuunnitelmien laatimisessa sekä päivittämisessä on ollut puutteita. Lisäksi vastuuhenkilölle on ollut epäselvää, ovatko asiakkaat tehostetun palveluasumisen vai palveluasumisen asiakkaita, Avin tiedotteessa todetaan.

Toimintayksiköiden yhteinen vastuuhenkilö on vaihtunut viime aikoina tiuhaan: ensin syyskuussa 2019, seuraavan kerran kuluvan vuoden maaliskuussa ja viimeisimmän kerran viime viikon torstaina.

Vastaa