Korkein hallinto-oikeus kumosi lainapäätöksen

Korkein hallinto-oikeus kumosi toukokuussa tekemällään päätöksellä hallinto-oikeuden ja kunnanvaltuuston päätöksen 1,5 miljoonan euron lainasta, jonka Rääkkylän kunta otti talousarviolainana vuoden 2018 alkupuolella.

Kunta maksoi lainalla Pohjois-Karjalan Tietoverkko-osuuskunnan lainojen lyhennykset rahoituslaitoksille neljältä vuodelta kerralla. Lisäksi lainalla maksettiin kunnalle sen antama lyhytaikainen 300 000 euron laina.

Oikeus perusteli kumoamispäätöstään sillä, että lainaan sisältyi merkittävä taloudellinen riski, kun huomioon otetaan kunnan vuoden 2017 tilinpäätöksen taseen loppusumma. Summa oli noin 13,8 miljoonaa euroa.

Sillä ei ole merkitystä, että kunnan taseessa oli ylijäämää riskin kattamiseen tai, että kunnan riskit olisivat pienempiä kuin jos osuuskunnan annettaisiin joutua konkurssiin tai velkajärjestelyyn.

Korkein hallinto-oikeus toteaa myös päätöksessään, että osuuskunnan taloudellinen tilanne oli kunnan tehdessä päätöstä lainasta erittäin heikko. Osuuskunnan pääoma oli menetetty ja omaisuus eli valokuituverkko oli vaikeasti realisoitavissa.

Jari Partanen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *