Rääkkylässä kaivataan edelleen muutosta syrjäisyyskertoimeen

Rääkkylän vastaava kunnanjohtaja Yrjö Eronen ja kunnanhallituksen puheenjohtaja Harri Laasonen penäävät muutosta kekälekunnan syrjäisyyskertoimen laskutapaan.

– Kuinka pieni kunta voi tulla toimeen liki kymmenen prosenttia pienemmillä valtionosuuksilla kuin sille kuuluisi? Se on varsinainen talousihme, Eronen puuskahtaa.

Valtionosuuteen vaikuttava syrjäisyyslisä määritellään kunnan etäisyydellä suuremmista asutuskeskuksista, eli Rääkkylän tapauksessa etäisyys Joensuuhun on ratkaiseva.

– Etäisyys määritellään nyt linnuntietä pitkin eli sen lasketaan olevan vesistön yli mitattuna 32 kilometriä. Maantietä pitkin matkaksi muodostuu 60 kilometriä, Eronen havainnollistaa.

Nykyisen laskentatavan mukaan Rääkkylä saa kuluvana vuonna syrjäisyyslisää 178 078 euroa. Mikäli summa koostettaisiin todellisen välimatkan mukaan, tulisi kunnan pottiin lisää 825 374 euroa eli valtionosuuden lisäosa olisi tänä vuonna yli miljoona euroa.

– Tilanteeseen on toivottu korjausta jo vuosien ajan. Yhteyttä on otettu toistuvasti niin ministereihin, kansanedustajiin kuin kuntaliittoonkin, mutta edistystä ei ole tapahtunut, Eronen harmittelee.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *