Älylaitteista turvaa koteihin

Pohjois-Karjalan tietoverkko-osuuskunta Valopiuha testaa parhaillaan Rääkkylässä, millaisia ovat valokuidun mahdollistamat älykodin uudet sovellukset. Osuuskunta on mukana Silver Economy -hankkeessa, jonka avulla kehitetään asiakkaille tarjottavia palveluita ja niiden markkinointia.

Iotaika-turvapalvelu tuo nimensä mukaisesti turvaa kotiin valvomalla älylaitteiden avulla, että talossa on kaikki kunnossa. Palvelun avulla on mahdollista mitata esimerkiksi lämpötilaa tai laittaa anturi oveen.

– Järjestelmä vastaa arjen tarpeisiin. Vesivahinko tai tulipalo voi vaurioittaa niin rivitaloasuntoa kuin omakotitaloakin, osuuskunnan puheenjohtaja Jukka Laasonen muistuttaa.

Tulipalon tai vesivahingon varalle

Osuuskunta jälleenmyy Iotaika-laitteita, joiden ympärille voi rakentaa erilaisia laitekokonaisuuksia.

Mökkiläisille järjestelmä antaa mahdollisuuden katsastaa kotisohvalta, paljonko kesäkodin tuvassa on lämmintä tai onhan pakastimessa taatusti tarpeeksi kylmää. Putkirikon aiheuttamat vahingot voidaan minimoida hälytyksestä sulkeutuvalla venttiilillä.

Käyttäjiä odotetaan kaikenikäisistä, mutta erityisesti palvelu tuo huojennusta iäkkäiden koteihin, joiden läheiset asuvat kaukana. Anturien avulla voi tarkkailla, muistetaanko lääkekaapin ovi avata säännöllisesti.

– Laitteita ohjataan mobiilisti, eli talossa asuvan ei itse tarvitse osata tehdä mitään, Laasonen painottaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *