Suurin osa on valmis muutoksiin ilmaston tähden

Joka toinen itäsuomalainen on valmis tekemään merkittäviä muutoksia omaan liikkumiseensa, jotta liikenteen aiheuttamat kasvihuonepäästöt kääntyisivät laskuun. Pienempiä muutoksia on valmis tekemään suurin osa Ely-keskuksen kyselytutkimukseen vastanneista.

Pohjois-Savon Ely-keskus, Etelä-Savon maakuntaliitto, Pohjois-Karjalan maakuntaliitto ja Pohjois-Savon liitto toteuttivat loppukeväästä kyselytutkimuksen, jonka avulla selvitettiin itäsuomalaisten valmiutta liikkumisen aikaansaaman ilmastokuorman vähentämiseen. Kyselyyn vastasi kaikkiaan 1400 itäsuomalaista.

Tutkimus osoitti, että itäsuomalaiset ovat huolissaan ilmastonmuutoksesta ja pitävät henkilöautoliikenteen ja lentoliikenteen kasvihuonekaasupäästöjen vähentämistä tärkeänä.

Suurin osa vastanneista oli valmis vähentämään henkilöautoilua jonkin verran. Myös pienempipäästöisen bensa- tai dieselauton hankkiminen nimettiin varteenotettavaksi.

Mitä merkittäviin muutoksiin tulee, biopolttoaineisiin siirtyminen sekä sähkö- tai kaasuauton hankinta sai enemmän kannatusta kuin henkilöautoilun merkittävä vähentäminen.

Lentoliikenteen päästövähennyksiä vastanneet pitivät tärkeämpänä kuin henkilöautoilun. Vastaajista noin puolet oli valmiita vähentämään omaa lentämistään ilmastonmuutoksen takia.

Kansallisesti asetettu tavoite vähentää kotimaan liikenteen päästöjä 50 prosenttia vuoteen 2030 mennessä vuoden 2005 tasosta on äärimmäisen tiukka, ja tavoitteen saavuttaminen edellyttää merkittävää muutosta nykyiseen liikennejärjestelmään.

Ely-keskuksen mukaan kyselytutkimus on ensimmäinen Suomessa tehty näin laaja ja vain liikkumista ja ilmastonmuutosta käsittelevä tutkimus.

– Tutkimuksen tulokset tarjoavat hyvän tietopohjan esimerkiksi käynnissä olevan valtakunnallisen liikennejärjestelmäsuunnitelman laatimisen taustalle. Tämän lisäksi tuloksia hyödynnetään Itä-Suomen alueen liikennejärjestelmätyössä, Elystä kerrotaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *