Lintumiehen elämä kirjaksi

”Joskus pihamaalla seisoi pieni pellavapäinen poika pyyhkien kyyneleitä nuhruisilla käsillään. Siniharmaissa silmissä oli pelko ja kaikki maailman kysymykset ja hämmennys. – – Hän kaipasi syliin. Hän kaipasi aikuista ihmistä, yhdessä tekijää ja käteen tarttujaa. Vaikka ei hän tiennyt niitä kaipaavansa. Vatsaan vain sattui. Tai polveen. Joskus pieni naarmu itketti enemmän kuin oli tarpeen. Oikeasti itketti iso isän ikävä”, kirjoittaa Eila Pesonen yhdeksän päivän ikäisenä isänsä menettäneen Reino Kettusen lapsuudesta.

Eila Pesonen on tallettanut isänsä, Liperissä syntyneen ja eläneen Reino Kettusen, elämäntarinan kirjan muotoon. Teos sisältää myös Kettusen päiväkirjamerkintöjä.

– Tämä ei ole sukututkimus eikä aukoton kertomus sukujen historiasta. Tämä on pieniä kappaleita vanhempaa historiaa ja vanhempieni elämänkaari kuvattuna lukemani, kuulemani ja kokemani näköisenä, kirjoittaa Pesonen.

Liperiläiset oppivat tuntemaan edesmenneen Reino Kettusen ennen kaikkea hänen puusta veistämistään taidokkaista linnuista. Elokuun lopussa ilmestynyt Lintumiehen tie -nimeä kantava omakustanne tekee elämänmittaisen matkan Lintumiehen rinnalla ja valottaa Kettusen elämän muitakin puolia.

Vastaa