Lasten ruokalistat uusiksi

Liperin kunnan koulujen ja päiväkotien ruokalistoja uudistetaan tulevalle lukukaudelle. Kunnan julkaiseman tiedotteen mukaan uudistusten perustana on käytetty valtakunnallisia ravitsemussuosituksia, alueellisia perinteitä sekä asiakaspalautetta.

Muutoksen myötä lihaleikkeet poistuvat päiväkotiruokailusta ja juustoa tarjotaan vain kerran viikossa välipalan yhteydessä. Kouluruokailussa näitä tarjotaan yhä toisinaan. Ruokalistalle lisätään kasviksia, marjoja, hedelmiä, siemeniä ja kasvistahnoja. Punaisen lihan tarjoamista puolestaan vähennetään; se korvataan broileri- ja kalaruuilla. Kouluissa pääruokavaihtoehtona on neljänä päivänä viikossa sekä liha- että kasvisvaihtoehto. Kerran viikossa kaikille ruokailijoille tarjotaan sekä päivähoidossa että kouluissa kasvisruoka.

Kasvisruuan yleistymisestä on viime aikoina uutisoitu myös muualla Suomessa. Uudistusten pohjana on käytetty vuonna 2017 julkaistua Valtion Ravitsemusneuvottelukunnan kouluruokailusuositusta. Esimerkiksi vähäkuituisia viljatuotteita kehotetaan suosituksessa vaihtamaan täysjyvään. Eläinproteiinien tilalle ja rinnalle pyritään tuomaan kasvisproteiineja. Uudistukset ovat saaneet osakseen sekä kehuja että kritiikkiä. Myös Liperissä kouluruuasta toivotaan tulevan vuoden aikana rakentavaa palautetta jatkokehityksen tueksi.

Vastaa